Porządnie sprawdzamy każdy temat.

Edytorzy

Anuluj
Artykuł na podstawie 103 źródeł. Ulepszony 9 razy dzięki Waszym podpowiedziom.

Zbieramy dla Was wiedzę korzystając z rzetelnych źródeł i badań. Nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do wszystkich informacji, dlatego liczymy na Waszą pomoc.

Dzięki Waszym podpowiedziom artykuły Mózgów są ulepszane i aktualizowane, podobnie jak artykuły Wikipedii.

Najbardziej pomocne Mózgi

  • pomógł 63 razy
    cerris
  • pomógł 32 razy
    gorgiasz
  • pomógł 11 razy
    Agnieszka
  • pomógł 10 razy
    Rol
  • pomógł 3 razy
    anonimowy Mózg
  • pomógł 2 razy
    ToPP
  • pomógł 2 razy
    Michał Klu
  • pomógł 1 razy
    ama
  • pomógł 1 razy
    Jan Kowalski
  • +4

Pomagaj ulepszać artykuły dodając swoje podpowiedzi!

Jakie ryby warto jeść?

ostatnio ulepszony 22 kwietnia 2017, 13.51

Pokaż zmiany
W skrócie
Podpowiedz coś

Ryby, które najbardziej warto jeść, to pstrąg, śledź, łosoś dziki i makrela atlantycka. Mają one dużą wartość odżwyczą, a jednocześnie zawierają mało substancji toksycznych. Ryby o umiarkowanej wartości odżywczej to dorsz atlantycki, karp, mintaj i tilapia. Najmniej składników odżwyczych z popularnych ryb ma panga. Ze względu na obecność rtęci lepiej ograniczyć spożycie tuńczyka.  Ponadto zaleca się unikać jedzenia rekina, miecznika, makreli królewskiej, marlina, szczupaka, ponieważ mięso tych ryb ma najwięcej rtęci.

W szczegółach
1 dyskusje

Najlepsze ryby w zależności od konkretnego składnika

Podpowiedz coś

Najwięcej kwasów z rodziny omega-3 mają tłuste ryby morskie - łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk, a z ryb słodkowodnych - porównywalnie do ryb morskich - pstrąg. Najmniej kwasów z rodziny omega-3 mają panga, tilapia, mintaj i sola.

Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Zawartość kwasów EPA i DHA w 100 g:

świeżego łososia - 2860 mg, sardynek w oleju - 2440 mg, świeżego pstrąga - 2360 mg, świeżej makreli - 1750 mg, świeżego śledzia - 1290 mg, świeżego tuńczyka - 1000 mg, świeżego mintaja - 180 mg, świeżego dorsza - 180 mg, tilapia - 71 mg, panga - 26 mg.    

Zawartość kwasów omega-3 może różnić się w zależności od tego, czy ryba jest świeża, wędzona, czy konserwowa. Przykładowo 100 g świeżej makreli ma 1750 mg EPA i DHA, 100 g wędzonej makreli ma 2700 mg EPA i DHA, a 100 g konserwy z makreli ma 1356 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Wszystkie ryby są źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka.

Strawność białka ryb wynosi ponad 96%. Ilość białka zależna jest od gatunku, przykładowo 100 g śledzia, łososia czy pstrąga zawiera ok. 18 g białka, a mintaja i pangi - 12-13 g. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna - 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Dobrym źródłem wapniaryby spożywane wraz z ośćmi, np. śledzie.

100 g śledzia ma 62-86 mg wapnia, dla porównania 100 g mleka z 2% zawartością tłuszczu ma 120 mg wapnia. Dzienne zapotrzebwanie na wapń to 1000 mg dla osób dorosłych.

Podpowiedz coś

Ryby są bogatym źródłem witaminy D, ale nie pokrywają w 100% zapotrzebowania na tę witaminę. Szczególnie bogate w witaminę D są szproty wędzone, węgorz, łosoś, śledź, i pstrąg.

100 g węgorza ma 30 µg witaminy D, śledzia  - 19 µg, pstrąga - 13,6 µg, łososia - 13 µg. Dla osoby dorosłej zaleca się podaż 20-25 µg/dzień witaminy D w żywności, natomiast wystarczające spożycie (AI) jest ustalone na poziomie 5 µg/dzień.

Podpowiedz coś

Ryby są bogatym źródłem jodu, szczególnie dużo zawiera go dorsz i mintaj.

100 g świeżego dorsza ma 110 µg jodu, a mintaja - 103 µg. Dzienne zapotrzebowanie na jod dla osoby dorosłej to 150 µg.

Podpowiedz coś

Ryby są dobrym źródłem fosforu. Szczególnie dużo fosforu zawierają konserwy rybne, ryby wędzone i spożywane wraz z ośćmi.

100 g łososia wędzonego ma 250 mg fosforu, śledzie w oleju - 221 mg, a dorsz świeży - 184 mg. Osobom dorosłym zaleca się spożycie 700 mg fosforu dziennie.

Podpowiedz coś
Podpowiedz coś

Pstrąg

Dużo kwasów z rodziny omega-3, witaminy D, białka, a także niska zawartość metali ciężkich.

Podpowiedz coś

Pstrąg charakteryzuje się dużą zawartością kwasów z rodziny omega-3, zbliżoną do ryb morskich.

Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA. 100 g świeżego pstrąga ma 1804-2360 mg EPA i DHA, 100 g pstrąga wędzonego 860 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Pstrąg jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka100 g pstrąga ma 18,9 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Pstrąg zawiera dużo witaminy D100 g ma 13,6 µg. Dla osoby dorosłej zaleca się podaż 20-25 µg/dzień witaminy D w żywności, natomiast wystarczające spożycie (AI) jest ustalone na poziomie 5 µg/dzień.

Podpowiedz coś

Mięso pstrąga  jest również - choć w mniejszym stopniu - źródłem manganu, miedzi, cynku, żelaza, wapnia, magnezu, sodu, potasu, witaminy A i witaminy C,

Podpowiedz coś

Pstrągi charakteryzują się niską zawartością metali ciężkich.

W mięśniach pstrągów tęczowych nie obserwuje się przekroczenia norm zawartości metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów i rtęć. Ponadto badanie, w którym porównywano zawartość kadmu w pstrągu, tilapi, pandze i mintaju, pokazało, że pstrągi charakteryzuje najmniejsza zawartość tego metalu.

Podpowiedz coś

Zaleca się ograniczenie spożycia pstrąga hodowlanego, ponieważ ryby te mogą uciekać z hodowli do środowiska naturalnego i zagrażać lokalnym gatunkom. Ponadto nie jest znany dokładny skład pasz używanych w hodowlach - brak informacji o stanie populacji ryb wchodzących w skład paszy.

Podpowiedz coś

Śledzie

Dużo kwasów z rodziny omega-3, witaminy D, wapnia, fosforu i białka oraz niska zawartość metali ciężkich.

Podpowiedz coś

Śledzie charakteryzują się dużą zawartością kwasów z rodziny omega-3.

Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA. 100 g świeżych śledzi ma 941-1290 mg EPA i DHA, 100 g śledzia wędzonego 708 mg, a 100 g konserwy ze śledzia 1356 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Śledzie są dobrym źródłem wapnia. 100 g śledzia ma 62-86 mg wapnia, dla porównania 100 g mleka 2% ma 120 mg wapnia. Dzienne zapotrzebwanie na wapń to 1000 mg dla osób dorosłych.

Podpowiedz coś

Śledzie są źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka100 g śledzi ma 18,1 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna - 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Śledzie zawierają dużo witaminy D100 g ma 19 µg. Dla osoby dorosłej zaleca się podaż 20-25 µg/dzień witaminy D w żywności, natomiast wystarczające spożycie (AI) jest ustalone na poziomie 5 µg/dzień.

Podpowiedz coś

Śledzie są źródłem fosforu. 100 g śledzi w oleju ma 221 mg fosforu. Osobom dorosłym zaleca się spożycie dziennie 700 mg fosforu.

Podpowiedz coś

Śledzie są źródłem magnezu, potasu, cynku, manganu, selenu, żelaza, fluoru, jodu, niacyny, witaminy A, witaminy B12.

Podpowiedz coś

Śledzie charakteryzują się niską zawartością metali ciężkich.

W konserwach ze śledziami nie stwierdzono przekroczenia norm metali ciężkich - kadmu, ołowiu, rtęci i arsenu. Ponadto zawartość tych metali była dużo niższa niż wartości dopuszalne.

Podpowiedz coś

Łosoś dziki

Dobre źródło kwasów z rodziny omega-3, witaminy D, białka, niska zawartość rtęci.

Podpowiedz coś

Łosoś jest bogatym źródłem kwasów z rodziny omega-3.

100 g łososia świeżego ma 2860 mg EPA i DHA, a łososia wędzonego - 1270 mg. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g łososia ma 20 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

1 dyskusje

Łosoś zawiera dużo witaminy D - 100 g łososia ma 13 µg. Dla osoby dorosłej zaleca się podaż 20-25 µg/dzień witaminy D w żywności, natomiast wystarczające spożycie (AI) jest ustalone na poziomie 5 µg/dzień.

Podpowiedz coś

Łosoś jest dobrym źródłem witamin i minerałów. 100 g łososia pokrywa 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, 52% na selen, ok. 40% na witaminę B6 i niacynę, 20% na fosfor, 14% na potas i 13% na miedź. W mniejszym stopniu jest źródłem cynku, magnezu, żelaza, wapnia i witaminy A.

Podpowiedz coś

Łosoś charakteryzuje się niską zawartością rtęci.

Podpowiedz coś

Łososie hodowlane mają dużo mniej kwasów omega-3 w porównaniu do łososi dzikich.

Podpowiedz coś

Łososie hodowlane są bardziej zanieczyszczone dioksynami niż łososie dzikie.

Podpowiedz coś

Bez obaw o środowisko można spożywać łososie pacyficzne (tzw. dzikie) poławiane u wybrzeży Alaski. Zaleca się ograniczenie kupna łososi hodowlanych, ponieważ do ich produkcji potrzebne są bardzo duże ilości innych ryb, co prowadzi do nadmiernych połowów. Nie rekomenduje się kupowania łososi bałtyckich, ponieważ ich populacja jest zagrożona.

Podpowiedz coś

Makrela atlantycka

Dobre źródło kwasów z rodziny omega-3białka, umiarkowana ilość witaminy D, niska zawartość substancji toksycznych.

Podpowiedz coś

Makrela jest źródłem kwasów z rodziny omega-3.

100 g makreli makreli świeżej zawiera 1750 mg EPA i DHA, a 100 g makreli wędzonej - 2700 mg. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Makrela jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g świeżej makreli ma 18,6 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna - 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Makrela ma umiarkowaną ilość witaminy D100 g makreli ma 5 µg. Dla osoby dorosłej zaleca się podaż 20-25 µg/dzień witaminy D w żywności, natomiast wystarczające spożycie (AI) jest ustalone na poziomie 5 µg/dzień.

Podpowiedz coś

Makrela jest dobrym źródłem witamin i minerałów. 100 g makreli dostarcza 145% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, 45% na niacynę, 63% na selen, 22% na fosfor, 20% na witaminę B6, 19% na magnez, 18% na ryboflawinę, 9% na żelazo i potas, 8% na witaminę E. Ponadto w 1-6% witaminę A, C, K oraz cynk i miedź.

Podpowiedz coś

Makrela charakteryzuje się niską zawartością substancji toksycznych, w tym rtęci.

Podpowiedz coś

Makrela królewska w przeciwieństwie do makreli atlantyckiej ma duże stężenie rtęci. Nie zaleca się spożycia makreli królewskiej dzieciom, kobietom planującym ciążę, ciężarnym i karmiącym piersią.

Podpowiedz coś

Bez obaw można kupować makrelę pochodzącą z łowisk europejskich (obszar FAO 27). Zaleca się unikać jedynie tej łowionej przy pomocy sieci skrzelowych, ponieważ może dochodzić do przyłowu ptaków i żółwi.

Podpowiedz coś
Podpowiedz coś

Dorsz atlantycki

Mało kwasów z rodziny omega-3, dużo białka i selenu, mało rtęci.

Podpowiedz coś

Dorsz ma mało kwasów z rodziny omega-3.

Dorsz, w porównaniu do takich ryb jak pstrąg czy śledź, ma mało kwasów z rodziny omega-3. 100 g świeżego dorsza ma 180 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Dorsz, podobnie jak inne ryby, jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g dorsza ma 17,4 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Dorsz ma dużo selenu, 100 g dorsza ma 36,5 µg tego pierwiastka, a dziennie zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 55 µg.

Podpowiedz coś

100 g dorsza zawiera umiarkowaną ilość (10-20% dziennego zapotrzebowania) witaminy B6, witaminy B12, niacyny, fosforu, potasu, a także małą ilość (1-6% dziennego zapotrzebowania) wapnia, magnezu, cynku, żelaza, witaminy E, witaminy C.

Podpowiedz coś

Mięso dorsza jest bezpieczne pod względem substancji toksycznych, zawiera mało rtęci.

Podpowiedz coś

Ze względu na środowisko bezpieczne jest kupowanie dorsza poławianego w Morzu Berentsa oraz z certykatem MSC (Certyfikat Zrównoważonego Rybołóstwa). Lepiej unikaj kupna dorsza z Morza Bałtyckiego (tzw. dorsz bałtycki) ze względu na niestabilną liczebność stada.

Podpowiedz coś

Karp

Mało kwasów z rodziny omega-3, dużo białka, mała zawartość substancji toksycznych.

Podpowiedz coś

Karp ma mało kwasów z rodziny omega-3.

Karp ma mało kwasów z rodziny omega-3. 100 g świeżego karpia ma 160-215 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Karp jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g karpia ma 16,7 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Mięsa karpia zawiera w sobie najwięcej witaminy B12, fosforu i selenu. Zawiera umiarkowane ilości żelaza, magnezu, cynku, tiaminy, niacyny (100 g pokrywa ok. 7-10% dziennego zapotrzebowania). Dodatkowo ma małe ilości witaminy C, witaminy E, witaminy A, ryboflawiny, wapnia, miedzi, manganu (100 g pokrywa poniżej 4% dziennego zapotrzebowania).

Podpowiedz coś

Zawartość substancji toksycznych w mięsie karpia jest niewielka w stosunku do maksymalnych wartości dopuszczalnych.

Podpowiedz coś

Mintaj

Mało kwasów z rodziny omega-3, umiarkowana ilość białka, źródło fosforu i selenu, niska zawartość metali ciężkich.

Podpowiedz coś

Mintaj ma mało kwasów z rodziny omega-3.

Mintaj ma mało kwasów z rodziny omega-3. 100 g świeżego mintaja ma 56-180 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Mintaj jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka, ale należy do grupy ryb o mniejszej jego zawartości - 100 g mintaja ma 12,2 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

W mięsie mintaja najwięcej znajduje się fosforu i selenu. 100 g mintaja pokrywa 31,4% dziennego zapotrzebowania na fosfor i 28% dziennego zapotrzebowania na selen. Dodatkowo 100 g mintaja pokrywa ok. 5% dziennego zapotrzebowania na magnez, witaminę D3 i witaminę E, a także 1-3% dziennego zapotrzebowania na wapń, cynk, miedź, witaminę A.

Podpowiedz coś

Mintaj charakteryzuje się niską zawartością metali ciężkich - rtęci, kadmu, ołowiu i innych substancji toksycznych - DDT, dioksyn, związków cynoorganicznych.

Podpowiedz coś

Najlepiej kupować mintaje ze stad z północnego Pacyfiku (ich populacja jest stabilna) lub z certyfikatem MSC (Certyfikat Zrównoważonego Rybołóstwa), ponieważ zaleca się unikanie mintajów z innych łowisk.

Podpowiedz coś

Tilapia

Mało kwasów z rodziny omega-3, dużo białka, fosforu i selenu, mało substancji toksycznych.

Podpowiedz coś

Tilapia ma mało kwasów z rodziny omega-3.

Tilapia ma mało kwasów z rodziny omega-3. 100 g świeżej tilapii ma 71 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Tilapia jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g tilapii ma 16,4 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

100 g tilapii pokrywa 31,3% dziennego zapotrzebowania na selen, 30,8% na fosfor, w 5,8% na magnez, w 4,2% na witaminę E, a także 1-3% na wapń, cynk, miedź, witaminę A. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B i żelaza.

Podpowiedz coś

Tilapia, wbrew powszechnej opinii, zawiera mało substancji toksycznych.

Tilapia uważana jest za rybę niezdrową, ponieważ według różnych doniesień jest zanieczyszona różnorakimi substancjami szkodliwymi. Można znaleźć badania, które wskazują, że w tilapii nieznacznie jest przekroczony poziom dopuszczalnej zawartości kadmu i jednocześnie duża część badań pokazuje, że w tilapii poziom kadmu jest zgodny z obowiązującymi normami. Ponadto nie stwierdza się, by w tilapii były przekraczane ilości innych susbtancji toksycznych.

Podpowiedz coś

Zaleca się ograniczenie spożycia tilapii ze względu na negatywny wpływ hodowli na środowisko. Jednocześnie wprowadza się systematyczne działania ograniczające negatywny wpływ hodowli tilapii na środowisko.

Podpowiedz coś

Panga

Bardzo mało kwasów z rodziny omega-3, umiarkowana ilość białka, dużo fosforu, badania nie potiwrdzają by w pandze były przekraczane ilości substancji toksycznych.

Podpowiedz coś

Panga ma bardzo mało kwasów z rodziny omega-3.

Panga ma mało kwasów z rodziny omega-3. 100 g świeżj pangi ma 25 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Panga jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka, ale należy do grupy ryb o najmniejszej zawartości tego składnika -  100 g pangi ma 12,9 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

100 g pangi dostarcza 33,9% dziennego zapotrzebowania na fosfor, 15,8% na selen, 6,2% na witaminę D3, 5,1% na magnez, a także w minimalmym stopniu 0,2-1,7% na witaminę A, miedź, cynk, wapń.

Podpowiedz coś

Panga uważana jest za rybę niezdrową, ponieważ według różnych doniesień jest zanieczyszczona szkodliwymi substancjami. Jednak badania nie potwierdzają, by w pandze były przekraczane ilości substancji toksycznych.

Podpowiedz coś

Zaleca się ograniczenie spożycia pangi ze względu na negatywny wpływ hodowli na środowisko. Jednocześnie wprowadza się systematyczne działania ograniczające negatywny wpływ hodowli pangi na środowisko.

Podpowiedz coś
Podpowiedz coś

Tuńczyk

Ze względu na obecność metali ciężkich zaleca się ograniczenie spożycia tuńczyka. Ryba ta jest dobrym źródłem kwasów z rodziny omega-3, białka, witaminy D, selenu.

Podpowiedz coś

Zaleca się ograniczenie spożycia tuńczyka ze względu na obecność w nim metali ciężkich. W przypadku grup szczególnie narażonych - kobiet planujących dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, dzieci - zaleca się spożywanie tuńczyka maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Podpowiedz coś

Tuńczyk jest rybą o lepszej wartości odżywczej w porównaniu do dorsza, mintaja czy tilapii, ale o gorszej w porównaniu do pstrąga czy śledzia.​

Podpowiedz coś

100 g świeżego tuńczyka ma 1000 mg EPA i DHA, 100 g tuńczyka w oleju tylko 150 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3 dla osób dorosłych na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Tuńczyk jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g tuńczyka ma 23 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi dla osób dorosłych 0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

Tuńczyk ma 7,2 µg/100 g witaminy D. Dla osoby dorosłej zaleca się podaż 20-25 µg/dzień witaminy D w żywności, natomiast wystarczające spożycie (AI) jest ustalone na poziomie 5 µg/dzień.

Podpowiedz coś

100 g świeżego tuńczyka pokrywa w 52% zapotrzebowanie na selen, w 49% na niacynę, w 45% na witaminę B6, w 29% na tiaminę, w 19% na fosfor, w 13% na potas, w 12% na magnez, a w 1-4% na wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminę E, C i A.

Podpowiedz coś

Zaleca się wybór wszystkich gatunków tuńczyka poza tuńczykiem błękitnopłetwym i tuńczykiem żółtopłetwym, ponieważ są one przełowione.

Podpowiedz coś

Halibut

Akumuluje dużo rtęci, dobre źródło kwasów z rodziny omega-3, białka, selenu.

Podpowiedz coś

Halibut należy do ryb akumulujących dużo rtęci, z tego względu szczególnie takim grupom jak kobiety ciężarne i dzieci zaleca się ograniczenie spożycia halibuta.

Podpowiedz coś

Halibut jest rybą o lepszej wartości odżywczej w porównaniu do dorsza, mintaja, czy tilapii, ale o gorszej w porównaniu do pstrąga czy śledzi.​

Podpowiedz coś

100 g halibuta ma 490-1180 mg EPA i DHA. Różne organizacje na świecie zalecają osobom dorosłym spożycie EPA i DHA, czyli kwasów z rodziny omega-3, na poziomie 250 mg dziennie. W przypadku profilaktyki chorób serca zaleca się spożywać dziennie 500 mg EPA i DHA.

Podpowiedz coś

Halibut jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka. 100 g halibuta ma 21 g białka. Zalecane dzienne spożycie białka dla osób dorosłych wynosi  0,9 g/kg masy ciała, przykładowo 55-kilogramowa kobieta potrzebuje 49,5 g białka dziennie, a 70-kilogramowy mężczyzna 63 g białka dziennie.

Podpowiedz coś

100 g halibuta pokrywa 52% dziennego zapotrzebowania na selen, 29% na niacynę, 20-22% na magnez, fosfor, witaminę B12, 17% na witaminę B6, 13% na potas, 3-5% na witaminę E i A, tiaminę, ryboflawinę, wapń, żelazo, cynk.

Podpowiedz coś

Odradza się kupowanie halibuta, bo prawie wszystkie stada są przełowione. Ponadto podczas połowów do sieci trafiają inne ryby, które - zazwyczaj martwe - są wrzucane z powrotem do morza.

Podpowiedz coś

Ryba maślana

Podpowiedz coś

W Polsce pod nazwą handlową ryba maślana" dostępne są dwa gatunki ryb - kostropak (Ruvettus pretiosus) i eskolar (Lepidocybium flavobrunneum).

Podpowiedz coś

Ryba maślana zawiera estry wosków, które mogą powodować podrażnienie przewodu pokarmowego, a u osób bardzo wrażliwych zatrucie pokarmowe.

Podpowiedz coś

Rekin, marlin, makrela królewska, szczupak, miecznik, płytecznik

Podpowiedz coś

Ze względu na dużą zawartość metali ciężkich zaleca się ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożycia mięsa z ryb drapieżnych: rekina, marlina, makreli królewskiej, miecznika, szczupaka. Dotyczy to grup wrażliwych - kobiet planujących ciążę i będących w ciąży, karmiących piersią, dzieci.

Podpowiedz coś

Toksyczne substancje w rybach

Podpowiedz coś

W rybach może znajdować się rtęć. W wielu gatunkach ryb jej poziom jest bardzo niski i nie stanowi zagrożenia dla ludzi, np. w pstrągu, dorszu, śledziach. Duże stężenie rtęci mają ryby drapieżne - rekin, marlin, miecznik, tuńczyk, szczupak - i z tego powodu należy ograniczyć ich spożycie.

Ryby drapieżne, szczególnie duże i starsze okazy, mają najwięcej rtęci, ponieważ zjadają mniejsze ryby. Grupami osób, które szczególnie powinny ograniczyć spożycie ryb drapieżnych takich jak rekin, marlin, miecznik, czy tuńczyk są kobiety planujące dziecko, ciężarne, kobiety karmiące, a także dzieci. Osobom z tych grup zaleca się spożywanie tuńczyka maksymalnie dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 170 g tygodniowo). W przypadku ryb najbardziej skażonych rtęcią - miecznika, rekina, szczupaka, marlina -  dopuszcza się spożycie jednej porcji (ok. 100 g) tygodniowo, ale w tym czasie nie można jeść innych ryb. Z kolei amerykańskie wytyczne zalecają całkowitą rezygnację z rekina, miecznika, makreli królewskiej i płytecznika.

Ryby o największej zawartości rtęci: rekin, marlin, makrela królewska, miecznik, szczupak, gardłosz, tuńczyk.

Ryby o najmniejszej zawartości rtęci: łosoś, sardynki, pstrąg tęczowy, makrela atlantycka, śledzie, panga, tilapia, mintaj.

Osoby chcące ocenić, czy nie przekraczają bezpiecznych norm spożycia rtęci podczas spożywania ryb mogą skorzystać ze specjalnego kalkulatora.

Podpowiedz coś

Ryby mogą zawierać dioksyny, ale ich ilość jest bezpieczna dla zdrowia. Wyjątek stanowią łososie bałtyckie wędzone i szprotki bałtyckie wędzone. W Polsce głównym źródłem poboru dioksyn są mięso i przetwory mleczne.

Tymczasowa tolerowana dawka tygodniowego pobrania (PTWI) dioksyn + dl-PCB wynosi 14 pg/kg masy ciała. Przykładowo osoba o wadze 70 kg może maksymalnie spożyć w ciągu tygodnia 980 pg dioksyn + dl-PCB. Ilość dioksyn + dl-PCB znajdująca się w 100 g: śledzi - 250 pg; łososia norweskiego - 136,88 pg; dorsza - 105 pg; pstrąga - 38,96 pg; makreli - 2,99 pg; 100 pangi - 1,56 pg; mintaja - 1,49 pg.

Podpowiedz coś

Ryby zawierają arsen, ale jest to ilość bezpieczna dla zdrowia.

Tymczasowa tolerowana dawka tygodniowego pobrania (PTWI) arsenu wynosi 0,025 mg kg masy ciała/tydzień. Osoba 70 kg może w ciągu tygodnia pobrać maksymalnie 1,75 mg arsenu.

Ilość arsenu w rybach: łosoś od 0,10 do 3,97 mg/kg; panga od 0,04 do 0,08 mg/kg; pstrąg od 0,98 do 1,54 mg/kg; węgorz od 0,93 do 1,03 mg/kg; łupacz od 6,48 do 27,53 mg/kg, dorsz od 7,97 do 30,24 mg/kg.

Przy czym, zgodnie z przepisami, ryby dostępne w sprzedaży nie mogą zawierać więcej niż 4 mg/kg arsenu.

Podpowiedz coś

Ryby mogą zawierać śladowe ilości ołowiu nie stanowiące zagrożenia dla ludzi. Tymczasowa tolerowana dawka tygodniowego pobrania (PTWI) ołowiu wynosi 0,025 mg na kg masy ciała. Dla osoby o waddze 70 kg jest to 1,75 mg/tydzień. Średnia zawartość ołowiu w rybach i przetworach rybnych wynosi 0,04 mg/kg. Głównym źródłem ołowiu w diecie są warzywa, owoce, zboża oraz napoje.

Czy wiesz, że możesz mieć wpływ na zawartość tego artykułu?

Jesteśmy otwarci na nowe wskazówki i źródła. Będziemy na bieżąco uwzględniać Twoje podpowiedzi!

Nie teraz

Mózgi popierają podawane informacje źródłami - najczęściej badaniami i rzetelnymi artykułami naukowymi.

Informacje, do których dowiązane są źródła podkreślone są na żółto. Pełna lista źródeł znajduje się też na dole artykułu.

Pomóż nam udoskonalić artykuł dodając podpowiedzi do poszczególnych jego fragmentów.

Możesz śmiało wytykać nam błędy, wskazywać wartościowe źródła wiedzy i zadawać pytania!

Jak pomocny był dla Ciebie ten artykuł?

Czy jest coś, w czym moglibyśmy się poprawić?

Wyślij opinię Nie teraz

Dziękujemy za Twoją opinię!

Ocena: 4.26 (19 ocen)

Źródła, które przeanalizowały Mózgi (łącznie 103)

Zobacz wszystkie