Porządnie sprawdzamy każdy temat.

Edytorzy

Anuluj
Artykuł na podstawie 91 źródeł. Ulepszony 2 razy dzięki Waszym podpowiedziom.

Zbieramy dla Was wiedzę korzystając z rzetelnych źródeł i badań. Nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do wszystkich informacji, dlatego liczymy na Waszą pomoc.

Dzięki Waszym podpowiedziom artykuły Mózgów są ulepszane i aktualizowane, podobnie jak artykuły Wikipedii.

Najbardziej pomocne Mózgi

  • pomógł 63 razy
    cerris
  • pomógł 32 razy
    gorgiasz
  • pomógł 11 razy
    Agnieszka
  • pomógł 10 razy
    Rol
  • pomógł 3 razy
    anonimowy Mózg
  • pomógł 2 razy
    ToPP
  • pomógł 2 razy
    Michał Klu
  • pomógł 1 razy
    ama
  • pomógł 1 razy
    Jan Kowalski
  • +4

Pomagaj ulepszać artykuły dodając swoje podpowiedzi!

Jakie mięso jest najzdrowsze?

ostatnio ulepszony 23 kwietnia 2017, 22.51

Pokaż zmiany
W skrócie
Podpowiedz coś

W naszym zestawieniu braliśmy pod uwagę głównie ilość witamin, minerałów oraz tłuszczy.  Przy poszczególnych rodzajach mięsa uwzględniliśmy informację, czy zwierzęta są hodowane na skalę przemysłową czy w naturalnych warunkach.

Najzdrowsze, ale również najtrudniej dostępne jest mięso strusia. Zawiera ono dużo białka, witamin z grupy B oraz selenu, żelaza, fosforu. Okazuje się jednak, że pod względem zawartości składników odżywczych niemalże dorównuje jej dziczyzna. Szczególnie warto zwrócić uwagę na mięso sarny - zawiera dużo białka, mało cholesterolu i jest doskonałym źródłem żelaza.

Dobrym wyborem będzie mięso królika - jest lekkostrawne i rzadko alergizuje, polecane jako jedno z pierwszych mięs dla dzieci.

Mięso kaczki i gęsi jest szczególnie bogate w witaminy z grupy B oraz żelazo. Indyk oraz kurczak są dobrymi źródłami białka oraz zawierają najmniej kalorii spośród wszystkich mięs.

Na końcu warto wspomnieć o mięsach czerwonych - ich spożycie powinno się ograniczyć do 500 g tygodniowo. Warto w tej grupie wyróżnić szczególnie cielęcinę, która zawiera najwięcej witaminy K i B3. Wybierając wieprzowinę, wołowinę i jagnięcinę warto sięgnąć po najchudsze mięso.

W szczegółach
Podpowiedz coś

Mięso strusia

Mięso strusia ma mało tłuszczu, kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie dużo żelaza, selenu i cynku.

Strusie są hodowane z dostępem do naturalnych wybiegów.

Podpowiedz coś

W Polsce w 2007 roku było 180 ferm strusich (ich liczba może być obecnie mniejsza).

Strusina jest mało popularna w naszym kraju, większość zostaje sprzedana na rynek europejski.

 

Strusi nie hoduje się w klatkach, mają one swobodny dostęp do naturalnego wybiegu. Strusie nadają się do uboju w wieku 9-14 miesięcy

Podpowiedz coś

Dobre źródło białka 100 g mięsa to 22,1 g białka.

Podpowiedz coś

Mięso strusia nie jest tłuste, 100 g zawiera 3,2 g tłuszczu i 123 kcal.

W 100 g znajduje się 0,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystne) oraz 80 mg kwasów omega-3 i 550 mg kwasów omega-6 (korzystne).

Podpowiedz coś

Jest bogatym źródłem witamin (szczególnie z grupy B) i minerałów - selenu, żelaza, fosforu oraz cynku.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa strusia:

  • witamina B12 - 84%,
  • witamina B6 - 26%,
  • niacyna - 24%,
  • ryboflawina - 17%,
  • tiamina - 13%,
  • kwas pantotenowy - 12%,
  • kwas foliowy - 2%,
  • witamina E - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa strusia:

  • selen - 52%,
  • żelazo - 27%,
  • cynk - 26%,
  • fosfor - 22%,
  • potas - 9%,
  • miedź - 7%,
  • magnez - 5%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

W Polsce mięso strusia można kupić bezpośrednio u hodowcy oraz za pośrednictwem internetu.

Podpowiedz coś

Mięso strusia zalicza się do czerwonych mięs, w smaku jest podobne do wołowiny, ale od niej słodsze.

Podpowiedz coś

Dziczyzna - sarnina, dziki królik

Z dziczyzny godne polecenia jest mięso sarny oraz królika.

Dziczyzna jest bardzo dobrym źródłem żelaza i ma mało kwasów nasyconych.

Ponadto dzikie zwierzęta odżywiają się samodzielnie i mamy pewność, że nie były karmione antybiotykami. Z drugiej strony mięso z dzikich zwierząt może zawierać więcej toksycznych pierwiastków niż mięso zwierząt rzeźnych.

Podpowiedz coś

Dziczyzna jest bardzo zróżnicowana jakościowo, skład mięsa zależy od gatunku zwierzęcia, warunków jego życia oraz pory roku, w której zostało zabite.

Podpowiedz coś

Dzikie zwierzęta odżywiają się w sposób naturalny (skład ich pokarmu nie jest nadzorowany), mamy również pewność, że mięso nie zawiera antybiotyków.

Ponadto dzikie zwierzęta nie przeżywają stresu związanego z ubojem ani drogą do ubojni.

Podpowiedz coś

Dziczyzna w 100 g ma 21-23 g białka.

Zawartość białka w 100 g mięsa różnych gatunków zwierząt:

  • jeleń - 22,2 g,
  • sarna - 23 g,
  • dzik - 21,5 g,
  • dziki królik - 21,8 g,
  • zając - 21,6 g,
  • bażant - 21,7 g.
Podpowiedz coś

Mięso z dzikich zwierząt jest źródłem witamin i minerałów, ale ich ilość jest zależna od gatunku. Dużą wartością odżywczą charakteryzuje się mięso saren, zaś lepiej zrezygnować z mięsa dzika, ponieważ zawiera najmniej witamin i składników mineralnych.

 

Dziczyzna jest dobrym źródłem witamin z grupy B, fosforu, żelaza, selenu.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały w 100 g mięsa sarny:

  • witaminy
    • witamina B12 - 105%,
    • niacyna - 32%,
    • ryboflawina - 28%,
    • witamina B6 - 18%,
    • tiamina - 15%,
    • witamina K, witamina E, kwas foliowy - 1%,
  • minerały
    • fosfor - 20%,
    • żelazo - 19%,
    • cynk, selen - 14%,
    • miedź - 13%,
    • potas - 9%,
    • magnez - 6%
    • mangan - 2%,
    • wapń - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały w 100 g mięsa dzika:

  • witaminy:
    • tiamina - 26%,
    • niacyna - 20%,
    • ryboflawina - 6%,
  • minerały:
    • selen - 14%,
    • fosfor - 12%,
    • wapń - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały w 100 g mięsa dzikiego królika:

  • witaminy:
    • niacyna - 32%,
    • ryboflawina - 4%,
    • tiamina - 2%,
  • minerały:
    • fosfor - 23%,
    • żelazo - 18%,
    • selen - 13%,
    • potas - 11%,
    • magnez - 7%,
    • wapń - 1%.
Podpowiedz coś

Dziczyzna jest niskokaloryczna, 100 g w zależności od gatunku zwierzęcia ma 103-122 kcal (wyjątkiem jest bażant, którego mięso ma 170 kcal).

Dziczyzna zawiera mało tłuszczu - w 100 g 1,6-3,3 g (wyjątkiem ponownie jest mięso bażanta - 8,29 g tłuszczu). 

Mięso dzikich zwierząt ma mało kwasów nasyconych (niekorzystnych) i zawiera kwasy omega-3 i omega-6 (korzystne).

Ilość kalorii w 100 g mięsa różnych gatunków zwierząt:

  • jeleń - 103,
  • sarna - 120,
  • dzik - 122,
  • dziki królik - 114,
  • zając - 114,
  • bażant - 170.

Zawartość tłuszczu w 100 g mięsa różnych gatunków zwierząt:

  • jeleń - 1,6 g,
  • sarna - 2,4 g,
  • dzik - 3,3 g,
  • dziki królik - 2,3 g,
  • zając - 1,92 g,
  • bażant - 8,29 g.

Zawartość wybranych kwasów tłuszczowych w 100 g różnych mięs:

  • kwasy nasycone
    • sarna - 0,9 g,
    • dzik - 1 g,
    • dziki królik - 0,7 g,
  • kwasy omega-3
    • sarna - 70 mg,
    • dzik - 20 mg,
    • dziki królik - 90 mg,
  • kwasy omega-6
    • sarna - 310 mg,
    • dzik - 380 mg,
    • dziki królik - 360 mg.
Podpowiedz coś

Mięso dzikich zwierząt może zawierać większe ilości pierwiastków toksycznych w porównaniu do mięsa zwierząt rzeźnych, zwłaszcza, jeśli pochodzi ono z terenów zanieczyszczonych.

 

Dodatkowo mięso może być znacznie zanieczyszczone ołowiem w okolicach ran postrzałowych, ponieważ podczas polowań używane są ołowiane pociski - tych fragmentów nie powinniśmy spożywać (jedno z badań wykazało, że osoby, które spożywają duże ilości dziczyzny mają większe stężenie ołowiu we krwi).

Podpowiedz coś

Królik

Mięso królika jest lekkostrawne i nie powoduje alergii pokarmowych, polecane już dla małych dzieci.

Jest dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B.

Podpowiedz coś

Jest rodzajem białego lekkostrawnego mięsa nie powodującego alergii pokarmowych.

W Polsce mało popularne - średnie spożycie wynosi 0,4-0,5 kg/osobę.

Podpowiedz coś

Króliki mogą być hodowane w klatkach ustawionych na wolnym powietrzu lub w zamkniętym pomieszczeniu, mogą być także trzymane w budynkach gospodarczych w kojcach na ściółce.

Podpowiedz coś

Źródło łatwostrawnego białka. 100 g mięsa królika zawiera 20 g białka.

Podpowiedz coś

100 g mięsa królika dostarcza 136 kcal i 5,5 g tłuszczu. 

Mięso królika w 100 g zawiera 1,7 g niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych (dla porównania indyk 0,9 g), ale aż 220 mg kwasów omega-3 i 860 mg kwasów omega-6  (korzystnych).

Podpowiedz coś

Obfituje w witaminy i minerały, szczególnie z grupy B, selen i fosfor.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa królika:

  • witamina B12 - 119%,
  • niacyna - 36%,
  • witamina B6 - 25%,
  • ryboflawina - 9%,
  • kwas pantotenowy - 8%,
  • tiamina - 7%,
  • kwas foliowy - 2%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa królika:

  • selen - 34%,
  • fosfor - 21%,
  • cynk - 10%,
  • potas, żelazo - 9%,
  • miedź - 7%,
  • magnez - 5%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Do pasz dla królików mogą być dodawane kokcydiostatyki (antybiotyki przeciwko chorobie kokcydiozie). Zachowanie odpowiedniego okresu między zakończeniem podawania paszy z kokcydiostatykami a ubojem powoduje, że mięso nie ma pozostałości tej substancji.

Podpowiedz coś

Kaczka

Warto po nie sięgnąć ze względu na zawartość żelaza, selenu oraz witaminy z grupy B.

Kaczki często hodowane są w naturalnych warunkach.

Podpowiedz coś

Hodowla kaczek stanowi tylko 4% w produkcji drobiu.

Podpowiedz coś

Stada kaczek często hodowane są w naturalnych warunkach, mają one dostęp do wybiegów na powietrzu.

Można również hodować brojlery (kaczki na mięso trzymane do 8. tygodnia) w systemie półintensywnym lub intensywnym

 

W Polsce hodowane są kaczki rasy Pekin, kaczki piżmowe oraz mulardy (krzyżówka kaczki Pekin i piżmowej). Gatunki te są wytrzymałe, odporne na choroby i szybko dają mięso dobrej jakości.

Podpowiedz coś

Mięso kaczki ma trochę mniej białka niż inne rodzaje mięs - 18,3 g/100 g .

Podpowiedz coś

Nie jest ono zbyt tłuste, 100 g zawiera 5,9 g tłuszczu i dostarcza 132 kcal.

W 100 g ma 2,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystnych), 80 mg kwasów omega-3 i 670 mg kwasów omega-6 (korzystnych).

Podpowiedz coś

Mięso kaczki jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Szczególnie dużo zawiera witamin z grupy B, fosforu, selenu, a także żelaza, cynku i miedzi.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa kaczki:

  • ryboflawina, niacyna - 26%,
  • tiamina - 24%,
  • witamina B6 - 17%,
  • kwas pantotenowy - 16%,
  • witamina C - 10%,
  • witamina B12 - 7%,
  • kwas foliowy - 6%,
  • witamina E - 4%,
  • witamina K - 3%,
  • witamina A - 2%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa kaczki.

  • selen, fosfor - 20%,
  • żelazo, cynk, miedź - 13%,
  • potas - 8%,
  • magnez - 5%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Gęsina

Gęsina nie jest tak tłusta jak się powszechnie uważa, a warto na nią zwrócić uwagę, gdyż mięso to jest dobrym źródłem żelaza, cynku i białka.

Warto podkreślić, że gęsi hoduje się z dostępem do naturalnego wybiegu, zaś mięso charakteryzuje się wysoką jakością.

Podpowiedz coś

Produkcja gęsi stanowi bardzo mały odsetek w produkcji drobiu - tylko 3%.

Podpowiedz coś

W Polsce hoduje się głównie gęś kołudzką (z Kołudy Wielkiej) inaczej nazywaną gęsią owsianą. 

Gęś owsiana jest chowana w systemie ekstensywnym, biega swobodnie po naturalnym wybiegu. 

Podawana pasza (na którą składają się mieszanki treściwe, zielonki i w późniejszym okresie owies) powoduje, że mięso gęsi charakteryzuje się bardzo dobrą jakością.

Podpowiedz coś

Jest doskonałym źródłem białka - 100 g dostarcza 22,8 g - więcej białka zawiera jedynie sarnina (23 g).

Podpowiedz coś

Mięso gęsi, wbrew powszechnej opinii, nie jest tak tłuste w porównaniu do innych rodzajów mięs - 100 g ma 7,1 g tłuszczu i dostarcza 161 kcal (dla porównania cielęcina zawiera 9,1 g a królik 5,5 g).

 

Gęsina w 100 g zawiera 2,8 g niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, 100 mg kwasów omega-3 i 800 mg kwasów omega-6 (korzystnych).

Podpowiedz coś

Znajduje się w niej bogactwo witamin i minerałów, w szczególności witamin z grupy B, fosforu, selenu, cynku, a także żelaza.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa gęsi:

  • fosfor - 31%,
  • selen - 24%,
  • cynk - 16%,
  • miedź - 15%,
  • żelazo - 14%,
  • potas - 12%,
  • magnez - 6%,
  • wapń i mangan - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa gęsi:

  • witamina B6 - 32%,
  • ryboflawina - 22%,
  • niacyna - 21%,
  • kwas pantotenowy - 20%,
  • witamina C - 12%,
  • tiamina - 9%,
  • witamina B12 i kwas foliowy - 8%,
  • witamina A - 1%.
Podpowiedz coś

Świeże mięso gęsi dostępne jest w listopadzie - w pozostałej części roku można kupić gęś mrożoną (warto wiedzieć, że dzięki mrożeniu mięsa gęsi staje się ono bardziej kruche) .

Podpowiedz coś

Indyk

Mięso indyka ma mało tłuszczu i kalorii. Jego mięso jest źródłem żelaza, cynku, selenu, witamin z grupy B, a także białka.

Jeśli chcemy mieć pewność, że indyk miał dostęp do naturalnego wybiegu, to warto wybrać mięso z chowu ekologicznego. 

Podpowiedz coś

Produkcja indyka w Polsce stanowi około 25% produkcji drobiu.

Indyki są wrażliwe na zmianę warunków otoczenia oraz nadmierne stłoczenie.

 

Indyki przeznaczone na mięso trzymane są do 20-21 tygodnia życia. Na 1 m2 podłogi przypada 5 sztuk indyków do 12 tygodnia, od 17 tygodnia na 1 m2 może przypadać maksymalnie 2,5 sztuki.

 

W niektórych sklepach można kupić indyki z chowu ekologicznego, podczas chowu mają one dostęp do naturalnego wybiegu.

Podpowiedz coś

Jest dobrym źródłem białka - 100 g zawiera 21,8 g.

Podpowiedz coś

Mięso indyka nie jest tłuste, w 100 g znajduje się 2,9 g tłuszczu i dostarcza 119 kcal.

100 g dostarcza 0,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystnych), 60 mg kwasów omega-3 i 640 mg kwasów omega-6 (korzystnych).

Podpowiedz coś

Jest źródłem witamin i minerałów, szczególnie dużo ma witaminy B6, niacyny, fosforu, cynku i selenu.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa indyka:

  • niacyna, witamina B6 - 23%,
  • ryboflawina - 10%,
  • kwas pantotenowy - 9%,
  • witamina B12 - 7%,
  • tiamina - 5%,
  • witamina K - 3%,
  • witamina E, kwas foliowy - 2%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa indyka:

  • selen - 38%,
  • fosfor - 20%,
  • cynk - 16%,
  • żelazo, potas - 8%,
  • magnez - 6%,
  • miedź - 5%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Kurczak

Mięso kurczaka jest chude i bogate w białko, znajduje się w nim wiele składników mineralnych i witamin, choć w mniejszej ilości w porównaniu do innych rodzajów mięs.

Kurczaki są hodowane na skalę przemysłową, zamknięte w pomieszczeniach. Warto dodać, że w sklepach można kupić kurczaki z chowu ekologicznego. 

Podpowiedz coś

W Polsce mięso kurczaka jest najpopularniejszym rodzajem spożywanego mięsa drobiowego.

 

Większość mięsa drobiowego pochodzi z intensywnego chowu kur, tzn. w jednym gospodarstwie hoduje się ich bardzo dużo i trzymane są w zamkniętych pomieszczeniach.

 

Obecnie w niektórych sklepach można kupić mięso kur z chowu ekologicznego - wówczas mają one dostęp do naturalnego wybiegu.

Podpowiedz coś

Mięso kurczaka jest dobrym źródłem białka, 100 g zawiera 21,4 g białka.

Podpowiedz coś

Klasyfikujemy je jako mięso chude, w 100 g znajduje się 3,1 g tłuszczu i 119 kcal.

100 g dostarcza 0,8 g niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, 80 mg kwasów omega-3 i 550 mg kwasów omega-6 (korzystne).

Podpowiedz coś

Jest źródłem witamin i minerałów, szczególnie z grupy B, selenu i fosforu.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa kurczaka:

  • niacyna - 41%,
  • witamina B6 - 22%,
  • kwas pantotenowy - 11%,
  • ryboflawina - 8%,
  • witamina B12 - 6%,
  • tiamina - 5%,
  • witamina C - 4%,
  • witamina K, kwas foliowy - 2%,
  • witamina A, witamina E - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa kurczaka:

  • selen - 22%,
  • fosfor - 17%,
  • cynk - 10%,
  • potas - 7%,
  • magnez - 6%,
  • żelazo - 5%,
  • miedź - 3%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Wbrew powszechnym opiniom od jedzenia kurczaków nie rosną piersi - miałoby tak się dziać, ponieważ zdaniem niektórych podawane im są hormony wzrostu.

W rzeczywistości podawanie hormonów wzrostu dla drobiu byłoby nieskuteczne i zbyt kosztowne. Dobry przyrost masy kurczaków tłumaczy się odpowiednio dobraną rasą, pokarmem i warunkami hodowli

Podpowiedz coś

Można spotkać się z opinią, że kurczaki są nafaszerowane antybiotykami

Rzeczywiście, w mięsie sporadycznie mogą znajdować się pozostałości antybiotyków, ale tylko w przypadku nieprawidłowego ich stosowania. 

Warto wspomnieć, że pozostałości antybiotyków wywołują reakcje alergiczne u niektórych osób, a także mogą mieć negatywny wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego.

Więcej o antybiotykach w mięsie w artykule "Czy warto jeść mięso?".

Podpowiedz coś

Wieprzowina

Zawiera mało kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Znajduje się w niej dużo składników odżywczych, choć naturalnie mniej niż w najbardziej wartościowych mięsach.

Podpowiedz coś

Spożycie mięsa wieprzowego w Polsce jest duże, w 2015 roku na jednego mieszkańca przypadało 41,4 kg wieprzowiny. 

Podpowiedz coś

Tuczniki hodowane są na ogół w zamkniętych pomieszczeniach na ściółce lub bez ściółki, bardzo rzadko zdarza się, by miały dostęp do wolnego wybiegu. Aby mieć pewność, że świnie miały dostęp do wolnego wybiegu warto zdecydować się na wieprzowinę ekologiczną.

Podpowiedz coś

Wieprzowina ma mało tłuszczu100 g zawiera 5 g tłuszczu i dostarcza 120 kcal.

Ponadto w 100 g wieprzowiny znajdziemy 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystne), 16 mg kwasów omega-3 i 477 mg kwasów omega-6 (korzystne).

Podpowiedz coś

Jest dobrym źródłem białka - 20,6 g białka/100 g mięsa.

Podpowiedz coś

Wieprzowina jest bogata w witaminy i minerały, szczególnie w witaminy z grupy B, selen i fosfor.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g mięsa wieprzowego:

  • tiamina - 65%,
  • witamina B6 - 38%,
  • niacyna - 33%,
  • ryboflawina - 20%,
  • witamina B12 - 9%,
  • kwas pantotenowy - 8%,
  • witamina E - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g mięsa wieprzowego:

  • selen - 43%,
  • fosfor - 24%,
  • cynk - 12%,
  • potas - 11%,
  • magnez - 7%,
  • żelazo - 5%,
  • miedź - 4%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Wieprzowinę zalicza się do czerwonych mięs, z tego względu jej spożycie powinno być nie większe niż 500 g tygodniowo (łącznie z innymi rodzajami czerwonych mięs).

Podpowiedz coś

Cielęcina

Cielęcina jest mięsem o małej zawartości białka w porównaniu do innych mięs, a jednocześnie znajduje się w niej dużo więcej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Można zaliczyć ją do tłustych mięs. Jest źródłem witamin i minerałów, ale ma stosunkowo mało żelaza.

Podpowiedz coś

Cielęcina jest to mięso cieląt (młodych krów) do ukończenia ósmego miesiąca życia.

Podpowiedz coś

Wyróżnia się trzy metody chowu cieląt - tradycyjny, przy krowach mamkach i na białe mięso.

Chów tradycyjny polega na karmieniu cieląt sztucznym mlekiem i paszą treściwą, najczęściej dotyczy on cieląt odstawionych od krów mlecznych.

Chów przy mamkach dotyczy krów mięsnych, cielaki cały czas znajdują się przy krowach - mamkach, w miesiącach wiosenno-letnich są na pastwisku.

W opasie na białe mięso, który budzi kontrowersje, podaje się mleko i preparaty mlekozastępcze, a cielaki trzymane są w indywidualnych kojcach. W Polsce chów na białe mięso jest nieopłacalny

Podpowiedz coś

Ma mniej białka w porównaniu do innych rodzajów mięs, 100 g zawiera 9 g białka.

Podpowiedz coś

W porównaniu do innych rodzajów mięs jest bardziej tłusta, 9,1 g tłuszczu/100 g i dostarcza 163 kcal.

W 100 g znajdziemy 3,9 g niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, 60 mg kwasów omega-3 i 470 mg kwasów omega-6 (korzystnych).

Podpowiedz coś

Jest źródłem witamin i minerałów, cennym źródłem niacyny, witaminy B6, witaminy K, fosforu i cynku.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g cielęciny:

  • niacyna - 42%,
  • witamina B6 - 26%,
  • witamina B12 - 19%,
  • ryboflawina - 14%,
  • kwas pantotenowy - 13%,
  • witamina K - 7%,
  • tiamina - 5%,
  • kwas foliowy - 3%,
  • witamina E - 1%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g cielęciny:

  • fosfor - 20%,
  • cynk - 15%,
  • selen - 12%,
  • potas - 9%,
  • magnez - 6%,
  • miedź - 5%,
  • żelazo - 4%,
  • wapń - 2%,
  • mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Cielęcinę zalicza się do czerwonych mięs, z tego względu jej spożycie powinno być nie większe niż 500 g tygodniowo (łącznie z innymi rodzajami czerwonych mięs).

Podpowiedz coś

Wołowina

Wołowina jest tłustym mięsem, ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, jest bardzo kaloryczna i zawiera niewiele białka. Z drugiej strony jest dobrym źródłem cynku, selenu i żelaza

Podpowiedz coś

W Polsce spożycie wołowiny jest stosunkowo niewielkie, na jednego mieszkańca w 2015 roku przypadało 1,2 kg mięsa wołowego. Można zaobserwować spadek spożycia wołowiny, w 2000 roku spożycie na mieszkańca wynosiło 7 kg.

Podpowiedz coś

Wyróżnia się trzy rodzaje systemów chowu krów - intensywny, półintensywny i ekstensywny. Krowy w chowie intensywnym znajdują się cały czas w budynku (mają uzyskać jak największy przyrost masy ciała w jak najkrótszym czasie).

W chowie półintensywnym i ekstensywnym krowy mają dostęp do pastwiska w okresie wiosna, lato. Systemy te różnią się tym, że w chowie ekstensywnym są 1) dwa sezony pastwiskowe (krowy później trafiają do rzeźni), 2) w okresie jesienno-zimowym krowy karmione są tanimi paszami gospodarskimi.

W Polsce najprawdopodobniej najpopularniejszy jest system półintensywny. Dobór metody hodowli zależy od warunków, jakie ma konkretne gospodarstwo rolne.

Podpowiedz coś

Ma mniejszą ilość białka niż inne mięsa, 100 g zawiera 19,6 g białka.

Podpowiedz coś

W porównaniu do innych rodzajów mięs jest bardzo kaloryczna,  247 kcal/100 g oraz 18,2 g tłuszczu.

100 g wołowiny zawiera aż 7,3 g niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, 217 mg kwasów omega-3 i 444 mg kwasów omega-6 (korzystnych).

Podpowiedz coś

Wołowina jest źródłem witamin i minerałów, bardzo dobrym źródłem niacyny i witaminy B6, selenu, cynku oraz fosforu.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g wołowiny:

  • niacyna - 29%,
  • witamina B6 - 27%,
  • witamina B12 - 17%,
  • ryboflawina, kwas pantotenowy - 6%,
  • tiamina - 4%,
  • kwas foliowy - 3%,
  • witamina E, witamina K - 2%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g wołowiny:

  • selen - 31%,
  • cynk - 23%,
  • fosfor - 18%,
  • potas - 9%,
  • żelazo - 8%,
  • magnez - 5%,
  • miedź - 3%,
  • wapń - 2%,
  • mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Zaliczamy ją do czerwonych mięs, z tego względu jej spożycie powinno być nie większe niż 500 g tygodniowo (łącznie z innymi rodzajami czerwonych mięs).

Podpowiedz coś

Jagnięcina

W jagnięcinie znajdziemy dobre źródło żelaza, cynku i selenu, ale niestety jest to również bardzo tłuste i kaloryczne mięso, ubogie w białko. Warto wspomnieć, że spośród mięs ma najwięcej kwasów omega-3 i omega-6.

Podpowiedz coś

Jagnięcina jest to mięso młodych owiec maksymalnie do 12 miesiąca życia. W Polsce hoduje się niewiele owiec, w 2012 roku było 218 tys. sztuk.

Na ogół owce przez większą część roku mają dostęp do pastwiska. Niemniej w Polsce istnieją zakłady, które utrzymują jagnięta na stałe w budynkach.

Podpowiedz coś

Zawiera mało białka w porównaniu do innych rodzajów mięs, 100 g ma 17,2 g białka.

Podpowiedz coś

Jest tłustym mięsem, w 100 g znajduje się 22,8 g tłuszczu i 279 kcal.

100 g zawiera aż 9,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych (niekorzystnych), 410 mg kwasów omega-3 i 1310 mg kwasów omega-6 (korzystnych).

Podpowiedz coś

Jagnięcina jest źródłem witamin z grupy B, a także minerałów, szczególnie selenu i cynku.

Ilość dziennego zapotrzebowania na witaminy w 100 g jagnięciny:

  • witamina B12 - 34%,
  • niacyna - 32%,
  • ryboflawina - 12%,
  • tiamina - 8%,
  • witamina B6 - 7%,
  • kwas pantotenowy - 6%,
  • kwas foliowy - 5%.

Ilość dziennego zapotrzebowania na minerały w 100 g jagnięciny:

  • selen - 28%,
  • cynk - 18%,
  • fosfor - 16%,
  • żelazo - 9%,
  • potas, miedź - 6%,
  • magnez - 5%,
  • wapń, mangan - 1%.
Podpowiedz coś

Jagnięcinę zalicza się do czerwonych mięs, z tego względu jej spożycie powinno być nie większe niż 500 g tygodniowo (łącznie z innymi rodzajami czerwonych mięs).

Podpowiedz coś

Podpowiedz coś

Zwierzęta są nosicielami chorób (drób -bakterii campylobacter,  dziczyzna - włośnicy , wieprzowina - włośni oraz Taxoplasma gondii).  Należy jednak wspomnieć, że choroby odzwierzęce przenoszone są najczęściej z powodu nieostrożności człowieka.

Drób

  • Kaczki, kury, gęsi, indyki mogą być nosicielem bakterii campylobacter, która powoduje zatrucia u ludzi. Główne objawy to biegunka, gorączka, nudności, ból brzucha.
  • Aby nie doszło do zakażenia należy dbać o higienę oraz prawidłową obróbkę termiczną mięsa.

Dzikie zwierzęta

  • Lepiej unikać mięsa z niepewnego źródła i nieprzebadanego przez weterynarza, gdyż dzikie zwierzęta mogą być nosicielami chorób i pasożytów np.  włośnicy (choroby pasożytniczej), która atakuje m.in. dziki.
  • W Polsce w latach 2004-2015 odnotowywano średnio 70,6 przypadków rocznie zachorowań na włośnicę wśród ludzi.

Wieprzowina

  • Poddana nieodpowiedniej obróbce termicznej może być źródłem zarażeń pasożytniczym pierwotniakiem Taxoplasma gondii
  • Świnie są nosicielami włośni - z tego powodu nie powinno kupować się nieprzebadanej wieprzowiny pochodzącej z niepewnego źródła.
  • Przypadki wykrycia włośni w mięsie świń są sporadyczne, w latach 1996-2003 na ubitych 125 milionów świń stwierdzono 679 przypadków larw włośni

Jeśli będziemy kupować mięso z pewnego źródła, przestrzegać zasad higieny przy przygotowywaniu mięsa i dbać o to, aby nie spożywać niedogotowanego mięsa to nie mamy podstaw, aby obawiać się chorób odzwierzęcych.

Podpowiedz coś

Jedzenie czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, cielęcina) w bardzo dużych ilościach zwiększa ryzyko raka jelita grubego, raka prostaty, a także może zwiększać ryzyko raka piersi u kobiet przed menopauzą.

Zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do 500 g tygodniowo.

Podpowiedz coś

Cielęcina, jagnięcina, wołowina zawierają kwasy tłuszczowe mające izomery trans.

Obecnie uznaje się, że liczba kwasów trans powinna być jak najmniejsza w diecie niezależnie od ich pochodzenia. Z pewnością wiadomo, że niekorzystne są sztuczne kwasy tłuszczowe trans, niestety to właśnie one są spożywane w największej ilości (znajdują się m.in. w słodyczach i popularnych fast foodach)

Brakuje badań, które mogłyby jednoznacznie rozróżnić wpływ naturalnych i sztucznych izomerów trans na zdrowie

Podpowiedz coś

Cielęcina, wołowina i jagnięcina  jest źródłem CLA (skoniugowanych dienów kwasu linolowego).

Wiele badań przeprowadzonych głównie z udziałem zwierząt pokazuje, że CLA m.in. mają antynowotworowe właściwości, zapobiegają cukrzycy typu 2, redukują tkankę tłuszczową.

Niestety brakuje danych, które potwierdziłyby, że CLA pobrane wraz z jedzeniem ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Podpowiedz coś

Mięso zawiera w swoim składzie dużo tłuszczy - zarówno  niekorzystnych (nasycone kwasy tłuszczowe) jak i korzystnych (kwasy omega-3 i omega-6).

Tłuszcz w swoim składzie zawiera m.in. kwasy tłuszczowe, które dzielimy na:

  • nasycone kwasy tłuszczowe - w większości są niekorzystne dla zdrowia, ich spożycie powinno być jak najmniejsze,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe
    • o izomerach cis - bezpieczne dla zdrowia,
    • o izomerach trans - sztuczne izomery trans są z pewnością szkodliwe, natomiast co do naturalnych izomerów trans brakuje odpowiednich badań,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe - korzystne dla zdrowia, kwasy z rodziny n-3 i n-6.

Czy wiesz, że możesz mieć wpływ na zawartość tego artykułu?

Jesteśmy otwarci na nowe wskazówki i źródła. Będziemy na bieżąco uwzględniać Twoje podpowiedzi!

Nie teraz

Mózgi popierają podawane informacje źródłami - najczęściej badaniami i rzetelnymi artykułami naukowymi.

Informacje, do których dowiązane są źródła podkreślone są na żółto. Pełna lista źródeł znajduje się też na dole artykułu.

Pomóż nam udoskonalić artykuł dodając podpowiedzi do poszczególnych jego fragmentów.

Możesz śmiało wytykać nam błędy, wskazywać wartościowe źródła wiedzy i zadawać pytania!

Jak pomocny był dla Ciebie ten artykuł?

Czy jest coś, w czym moglibyśmy się poprawić?

Wyślij opinię Nie teraz

Dziękujemy za Twoją opinię!

Ocena: 4.45 (27 ocen)

Źródła, które przeanalizowały Mózgi (łącznie 91)

Zobacz wszystkie