Porządnie sprawdzamy każdy temat.

Edytorzy

Anuluj
Artykuł na podstawie 78 źródeł. Ulepszony 2 razy dzięki Waszym podpowiedziom.

Zbieramy dla Was wiedzę korzystając z rzetelnych źródeł i badań. Nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do wszystkich informacji, dlatego liczymy na Waszą pomoc.

Dzięki Waszym podpowiedziom artykuły Mózgów są ulepszane i aktualizowane, podobnie jak artykuły Wikipedii.

Najbardziej pomocne Mózgi

  • pomógł 63 razy
    cerris
  • pomógł 32 razy
    gorgiasz
  • pomógł 11 razy
    Agnieszka
  • pomógł 10 razy
    Rol
  • pomógł 3 razy
    anonimowy Mózg
  • pomógł 2 razy
    ToPP
  • pomógł 2 razy
    Michał Klu
  • pomógł 1 razy
    ama
  • pomógł 1 razy
    Jan Kowalski
  • +4

Pomagaj ulepszać artykuły dodając swoje podpowiedzi!

Jak kupić dobry miód?

ostatnio ulepszony 23 kwietnia 2017, 2.53

Pokaż zmiany
W skrócie
1 dyskusje

Kupując miód zwróćmy uwagę na kraj pochodzenia - nie warto kupować miodu oznaczonego jako "mieszanka miodów niepochodzących z UE" (pod tą nazwą najczęściej kryje się miód z Chin, który zazwyczaj jest wątpliwej jakości). Warto sięgać po miody z Polski, gdyż zawierają pyłki znanych nam roślin.

Drugą istotną cechą jest krystalizacja - każdy prawdziwy miód powinien się skrystalizować. Miód, który został rozlany dawno, a nie uległ krystalizacji powinien wzbudzić nasz niepokój (zazwyczaj następuje ona do 3-4 miesięcy od daty rozlania, wyjątek stanowi miód akacjowy i spadziowy krystalizujący się do 12 miesięcy).

Cena zależy przede wszystkim od rodzaju miodu - najtańsze są miody wielokwiatowe i rzepakowe, a najdroższe wrzosowe i ze spadzi iglastej. Zbyt niska cena może świadczyć o tym, że w składzie znajduje się domieszka miodu z Chin lub pszczoły były podkarmione cukrem.

Osoby, które chcą mieć pewność, że wybierają najlepszy produkt mogą kupić certyfikowany miód ekologiczny  (pochodzi on z czystych rejonów, pszczoły nie były podkarmiane cukrem, w pasiece nie stosowano szkodliwych substancji chemicznych).

Najwięcej antyoksydacyjnych i antybiotycznych właściwości mają miody ciemne

Jakość miodu możemy sprawdzić również domowymi sposobami - prawdziwy miód przelewany łyżeczką powinien tworzyć stożek, a wlany do szklanki wody opadać na dno i rozpuszczać się powoli.

W szczegółach
1 dyskusje

Kraj pochodzenia miodu

Na sklepowych półkach można odnaleźć miody oznaczone według kraju pochodzenia.

Warto wystrzegać się szczególnie miodów, które na etykiecie zawierają informację "mieszanka miodów niepochodzących z UE" (często są to miody z Chin, w których wykrywano przypadki antybiotyków).

Miody z innych krajów mogą również zawierać uczulające pyłki, niewystępujące na terenie Polski.

Podpowiedz coś

Na etykiecie powinno znajdować się oznaczenie skąd pochodzi miód

 

Jeśli miód pochodzi z więcej niż jednego kraju dopuszcza się użycie następujących określeń:

  • mieszanka miodów pochodzących z UE;
  • mieszanka miodów niepochodzących z UE;
  • mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE.

Podpowiedz coś

W Polsce najwięcej miodu importuje się z Chin i Ukrainy.

 

Szczególnie złą sławą cieszy się miód chiński. Jego cena jest znacznie niższa od polskiego miodu i często jest mieszany z krajowym miodem w celu obniżenia ceny końcowego produktu.

 

Trudno powiedzieć na ile bezpieczny i jakiej jakości jest chiński miód, który dostaje się na półki sklepowe. Na pewno część importowanego towaru jest zatrzymywana ze względu na obecność antybiotyków i niespełniania norm. Można również spotkać opinie, że chiński miód zbyt wcześnie zostaje wyjęty z ula (jest jeszcze niedojrzały) przez co szybciej fermentuje.

Podpowiedz coś

Miody mają w swoim składzie pyłki charakterystyczne dla miejsca pochodzenia. Warto pamiętać, że miody spoza Polski, szczególnie z krajów o odmiennym klimacie, mogą mieć pyłki roślin niewystępujących w naszym kraju.

U niektórych osób mogą one wywoływać uczulenie. W najgorszym przypadku miód może zawierać pyłki roślin trujących, ale wtedy nie jest dopuszczany do obrotu.

 

Rzadko odnotowuje się przypadki zatruć miodem. Warto pamiętać, by będąc na wakacjach za granicą nie kupować miodu od przypadkowych osób.

Podpowiedz coś

Krystalizacja miodu oraz data rozlania

Każdy prawdziwy miód powinien się skrystalizować. Jest to naturalny proces, który świadczy jedynie o wysokiej jakości.

Przy zakupie zerknijmy na etykietę - jeśli od daty rozlania upłynęło kilka miesięcy, a miód nie skrystalizował się, wówczas nie warto go kupować.

Podpowiedz coś

Szybkość krystalizacji miodu zależna jest od rodzaju miodu.

 

Większość rodzajów miodu powinna skrystalizować się do 3-4 miesięcy od daty rozlania

Najszybciej krystalizuje się miód rzepakowy - już od trzeciego dnia, a najdłużej miód akacjowy i spadziowy - nawet do 12 miesięcy. 

Podpowiedz coś

Sposób krystalizacji miodu może przebiegać różnie w zależności od rodzaju miodu.

Przykładowo miód rzepakowy krystalizuje równomiernie na całej powierzchni. Inne rodzaje miodów mogą rozdzielać się na dwie warstwy - dolną stałą i górną płynną.

Podpowiedz coś

Miód stojący od miesięcy w sklepie i nie przejawiający objawów krystalizacji mógł zostać przegrzany. Częstą praktyką jest utrzymywanie miodu w stanie płynnym. W tym celu miód trzyma się w specjalnym urządzeniu w temperaturze do 40 st. C nie dłużej niż 48 godzin. Miód podgrzany powyżej 40 st. C traci swoje właściwości zdrowotne.

Podpowiedz coś

W wyniku krystalizacji miód nie traci swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jedynie zmienia się jego struktura fizyczna.

Podpowiedz coś

Poprawnie opisana etykieta na słoiku

Każdy sprzedawany miód powinien być prawidłowo oznakowany przez producenta/pasiekę (warto szczególną uwagę zwrócić na dane producenta oraz miejsce pochodzenia). 

Podpowiedz coś

Na etykiecie powinny być zawarte takie informacje jak:

  • nazwa miodu; 
  • dane identyfikujące producenta;
  • data minimalnej trwałości (sformułowanie "najlepiej użyć przed końcem" lub data rozlewu, według przepisów miód ma trwałość 36 miesięcy od daty rozlewu);
  • oznaczenie partii produkcyjnej;
  • miejsce pochodzenia (np. Polska, mieszanka miodów pochodzących z UE, mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE);
  • ilość nominalna.

Podpowiedz coś

Kontrole pokazują, że nieprawidłowe oznakowanie miodu jest dosyć często spotykane.

 

Najczęściej spotykane nieprawidłowości to m.in.: wprowadzanie konsumenta w błąd (umieszczanie deklaracji o pochodzeniu z najczystszych regionów bez posiadania dokumentacji, sugerowanie, że produkt posiada szczególne właściwości, mimo że inne produkty mają te same właściwości) oraz brak na opakowaniu wszystkich niezbędnych informacji.

Podpowiedz coś

Miód ekologiczny

Tylko miody oznakowane europejskim logo żywności ekologicznej dają nam gwarancję, że kupujemy produkt ekologiczny. 

Podpowiedz coś

Produkt może zostać oznaczony jako ekologiczny jedynie, jeśli spełnia szereg wymagań i norm zarówno polskich, jak i unijnych, stawianych takim produktom.

Różnica między pszczelarstwem ekologicznym a konwencjonalnym polega na prowadzeniu pasieki innymi metodami.

Podpowiedz coś

Pasieki ustawiane są w nieskażonych miejscach. 

 

Pasieka ekologiczna musi być ustawiona w miejscu, w którym w promieniu 3 km pożytki dla pszczół to uprawy ekologiczne lub dzika roślinność. Odległość pasieki od wysypisk i spalarni śmieci nie może być mniejsza niż 1 km. Również musi zostać zachowana bezpieczna odległość od dróg (wyznacza ją jednostka certyfikująca dla konkretnego przypadku).

1 dyskusje

Prowadząc pasiekę ekologiczną nie można w niej używać środków farmakologicznych.

W przypadku chorób pszczół dozwolone są tylko środki pochodzenia ziołowego, olejki eteryczne, kwas mrówkowy, mlekowy, octowy i szczawiowy. Aby ograniczyć choroby pszczół dobiera się odpowiednie rasy pszczół, a także dba o czystość w ulu.

Podpowiedz coś

Kupując miód ekologiczny mamy pewność, że nie będzie on zafałszowany cukrem

Pszczoły mogą być dokarmiane wyłącznie produktami ekologicznymi i tylko pomiędzy ostatnim zbiorem miodu i na 15 dni przed rozpoczęciem następnego okresu nektarowania roślin i spadzi.

Podpowiedz coś

Rodzaj miodu i właściwości odżywcze

Miody dzielimy na nektarowe (wielokwiatowe, odmianowe np. rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany), spadziowe (ze spadzi liściastej lub ze spadzi iglastej) i spadziowo-nektarowe.

Każdy rodzaj miodu ma określoną barwę, smak i zapach. Wszystkie rodzaje miodów są źródłem przeciwutleniaczy, ale najwięcej mają ich ciemne miody.

Podpowiedz coś

Miody dzięki obecności m.in. związków fenolowych, kwasów fenolowych i flawonoidów mają właściwości przeciwutleniające.

Badania pokazują, że czym ciemniejsza barwa miodu, tym właściwości antyoksydacyjne są większe.

Podpowiedz coś

Powszechnie miodom przypisuje się różne właściwości zdrowotne. Wciąż jednak brakuje dokładnych badań w tym zakresie. Póki co potwierdzono antybiotyczne działanie miodów.

 

W jednym z badań sprawdzono antybiotyczne właściwości miodów polskich i stwierdzono, że największą aktywność antybiotyczną ma miód nawłociowy i nektarowo-spadziowy, w mniejszym stopniu gryczany, spadziowy i wrzosowy, a najmniejszą akacjowy

Podpowiedz coś

Skład miodu zależy od warunków, w których był zbierany, pory roku, rodzaju.

 

Ogólnie miód składa się z ok. 76% węglowodanów (głównie fruktozy i glukozy), a także z ok. 18% wody. Pozostałe 5-6% to białka, witaminy, składniki mineralne, enzymy i polifenole.

Podpowiedz coś

Miód ma wiele różnych witamin i minerałów (np. jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witaminy C, niacyny), ale ich ilość w stosunku do dziennego zapotrzebowania jest bardzo mała.

 

Stołowa łyżka miodu (21 g miodu) nie dostarcza tych składników nawet w 1% dziennego zapotrzebowania. Natomiast 100 g miodu dostarcza tylko 1-2% dziennego zapotrzebowania m.in. na witaminę C, witaminę B6, niacynę, wapń, żelazo, potas.

Podpowiedz coś

Cena produktu

Cena miodu zależna jest w dużym stopniu od rodzaju miodu oraz jego jakości.

 Najtańsze są miody wielokwiatowe i rzepakowe, a najdroższe wrzosowe i ze spadzi iglastej

Podpowiedz coś

Zbyt tanie miody z pewnością powinny wzbudzić naszą czujność.

 

Taniość miodu może wiązać się z faktem, że jest to mieszanka miodu polskiego i pochodzącego z importu, głównie z Chin (w 2014 roku 1 kg miodu z Chin kosztował 1,4 euro, a polski najtańszy miód był skupowany za 11 zł).

Podpowiedz coś

Ceny miodu mogą wahać się w zależności od:

  • sezonu (pszczoły mogą go wyprodukować więcej lub mniej);
  • kanału dystrybucji - miód prosto od pszczelarza będzie miał niższą cenę niż ten z półki sklepowej; 
  • rodzaju miodu;
  • jakości miodu.

Podpowiedz coś

Zapach i smak miodu

Zapach i smak miodu jest zależny od rodzaju miodu.

Wszelki nienaturalny zapach może świadczyć o zafałszowaniu lub fermentacji miodu.

Podpowiedz coś

Miody o łagodnym smaku to miód rzepakowymiód akacjowy (bardzo słodki), miód spadziowy z drzew liściastych (cierpkawy posmak), miód spadziowy z drzew iglastych (mało słodki, lekko żywiczny).

Miody o bardziej wyrazistym smaku, ostrym to miód wrzosowy (mało słodki, gorzkawy), miód gryczany (słodki i lekko drapiący), lipowy (z gorzkawym posmakiem).

Miody wielokwiatowe mogą mieć smak łagodny, ostry, słodki, gorzki. Miody nektarowo-spadziowe mają mało słodki smak i czasem gorzkawy posmak.

Podpowiedz coś

Miody odmianowe mają zapach rośliny wiodącej, przykładowo miód wrzosowy ma silny zapach wrzosu, a miód gryczany zapach kwiatów gryki.

Miód wielokwiatowy w zapachu jest podobny do wosku pszczelego. Miód nektarowo-spadziowy ma słabo wyczuwalny lekko korzenny zapach. Miody spadziowe mają zapach lekki korzenny lub żywiczny.

Podpowiedz coś

Mdły smak i zapach mogą wskazywać na zafałszowanie miodu cukrem lub syropem ziemniaczanym. Smak i zapach buraków świadczy o obecności melasy lub syropu buraczanego.

Podpowiedz coś

Miód może sfermentować, wtedy ma charakterystyczny fermentacyjny zapach. Miód sfermentowany, pomimo niedobrego smaku, wciąż nadaje się do spożycia.

Podpowiedz coś

Fałszowanie miodu cukrem

Niestety wciąż można spotkać przypadki zafałszowania miodu cukrem - dzięki takim praktykom ilość pozyskiwanego miodu z ula jest większa.

Podpowiedz coś

Najpopularniejszą metodą fałszowania miodu jest dokarmianie pszczół syropem cukrowym, co zwiększa wydajność z ula. 

Zgodnie z prawem miód nie może zawierać więcej niż 5% sacharozy. Wyjątkiem są miody z grochodrzewu, lucerny, suchodrzewu francuskiego, kauczukowca czerwonego, rzemienicy i cytrusów, które mogą zawierać do 10% sacharozy. Najwięcej sacharozy, bo aż 15% dopuszcza się w miodzie lawendowym i z ogórecznika.

 

W jednej z kontroli zbadano w laboratorium 116 partii miodu, wykryto cztery partie miodów zafałszowanych, w tym dwie ze zbyt wysokim poziomem sacharozy.

Podpowiedz coś

Zbyt duża zawartość sacharozy świadczy o zafałszowaniu miodu, ale ilość sacharozy w miodzie można sprawdzić tylko w warunkach laboratoryjnych. Niektórzy uważają, że zafałszowanie sacharozą można rozpoznać za pomocą ołówka, ale nie jest to prawda, ponieważ ołówek zabarwi się od każdego miodu.

Podpowiedz coś

Pszczoły karmione syropem z cukru produkują miód cukrowy.

 

Miód taki ma białawy kolor, nie ma aromatu miodu kwiatowego, smak słodki bez charakterystycznego smaku miodu. Ponadto nie ma właściwości zdrowotnych i odżywczych miodu.

Podpowiedz coś

Warto pamiętać, że pszczelarze po skończeniu miodobrania dokarmiają pszczoły sztucznie np. cukrem, aby mogły one przetrwać zimę.

Dokarmianie pszczół na okres zimowania jest standardową praktyką i nie należy jej mylić z zafałszowywaniem miodu sacharozą.

Podpowiedz coś

Firmy, które zajmują się skupem miodu najczęściej przeprowadzają w trakcie skupu własne badania laboratoryjne, miód zafałszowany nie jest przyjmowany. 

Czy wiesz, że możesz mieć wpływ na zawartość tego artykułu?

Jesteśmy otwarci na nowe wskazówki i źródła. Będziemy na bieżąco uwzględniać Twoje podpowiedzi!

Nie teraz

Mózgi popierają podawane informacje źródłami - najczęściej badaniami i rzetelnymi artykułami naukowymi.

Informacje, do których dowiązane są źródła podkreślone są na żółto. Pełna lista źródeł znajduje się też na dole artykułu.

Pomóż nam udoskonalić artykuł dodając podpowiedzi do poszczególnych jego fragmentów.

Możesz śmiało wytykać nam błędy, wskazywać wartościowe źródła wiedzy i zadawać pytania!

Jak pomocny był dla Ciebie ten artykuł?

Czy jest coś, w czym moglibyśmy się poprawić?

Wyślij opinię Nie teraz

Dziękujemy za Twoją opinię!

Ocena: 4.51 (76 ocen)

Źródła, które przeanalizowały Mózgi (łącznie 78)

Zobacz wszystkie