Porządnie sprawdzamy każdy temat.

Edytorzy

Anuluj
Artykuł na podstawie 24 źródeł. Ulepszony 2 razy dzięki Waszym podpowiedziom.

Zbieramy dla Was wiedzę korzystając z rzetelnych źródeł i badań. Nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do wszystkich informacji, dlatego liczymy na Waszą pomoc.

Dzięki Waszym podpowiedziom artykuły Mózgów są ulepszane i aktualizowane, podobnie jak artykuły Wikipedii.

Najbardziej pomocne Mózgi

  • pomógł 63 razy
    cerris
  • pomógł 32 razy
    gorgiasz
  • pomógł 11 razy
    Agnieszka
  • pomógł 10 razy
    Rol
  • pomógł 3 razy
    anonimowy Mózg
  • pomógł 2 razy
    ToPP
  • pomógł 2 razy
    Michał Klu
  • pomógł 1 razy
    ama
  • pomógł 1 razy
    Jan Kowalski
  • +4

Pomagaj ulepszać artykuły dodając swoje podpowiedzi!

Czy warto stosować diety odkwaszające organizm?

ostatnio ulepszony 01 kwietnia 2017, 2.05

Pokaż zmiany
W skrócie
1 dyskusje

Odkwaszanie organizmu za pomocą diety nie ma sensu, ponieważ żywność w minimalnym stopniu wpływa na pH organizmu, a same składniki odżywcze zmieniają swoje pH zanim trafią do tkanek człowieka. PH zdrowego człowieka jest regulowane automatycznie przez organizm. Zaburzenia w tym mechanizmie są objawem chorób np. niewydolności nerek.

Popularność i zgłaszana skuteczność diety odkwaszającej jest najprawdpodobniej spowodowana tym, że jest ona bogata w warzywa, które powinny stanowić dużą część zdrowej diety. Długotrwałe spożywanie produktów odradzanych w tej diecie (np. żywności przetworzonej, bogatej w cukry) może przyczyniać się nie tyle do bezpośredniego zakwaszenia organizmu, co do chorób, które następnie mogą doprowadzić m.in. do zaburzenia pH organizmu.

W szczegółach
Podpowiedz coś

Dieta odkwaszająca organizm została opracowana przez osobę zajmującą się medycyną niekonwencjonalną, nie dietetyka, i jest krytykowana przez lekarzy za brak podstaw naukowych. Pojedyncze badania in vitro sugerują możliwość działania tej diety, jednak badania na ludziach, testujące jedno z najłatwiejszych do sprawdzenia założeń diety - ochronne działanie na wypłukiwanie wapnia z kości - obalają skuteczność diety odkwaszającej.

Podpowiedz coś

Jedzenie minimalnie wpływa na pH organizmu i praktycznie nie zmienia pH krwi. W organizmie człowieka działają mechanizmy buforowe, mające za zadanie stale regulować jego pH. Praca tych mechanizmów może zostać zaburzona przez choroby, ale nie udowodniono, by żywność mogła mieć na nie wpływ.

Podpowiedz coś

Składniki odżywcze, które trafiają do tkanek, nie mają już tego samego pH, co żywność przed spożyciem.

Podczas trawienia żywność jest m.in. nadtrawiana przez ślinę, następnie przechodzi przez żołądek, w którym następuje mieszanie pokarmu z sokiem żołądkowym o kwaśnym pH. Sok żołądkowy powoduje częściowy rozpad białek i zapoczątkowuje rozpad tłuszczów. Dalsze etapy trawienia następują w jelicie. Na każdym z tych etapów pokarm miesza się z związkami wpływającymi na jego pH, a całkowite rozłożenie pokarmu w jelitach powoduje utratę jego pierwotnego pH - w momencie gdy składniki odżywcze trafiają do tkanek, nie mają już one pierwotnego pH pokarmu, który spożyliśmy.

Podpowiedz coś

Długotrwałe spożywanie głównie produktów uznawanych w tej diecie za kwasotwórcze będzie miało negatywny wpływ na zdrowie bez względu na to, czy rzeczywiście mają one właściwości zakwaszające.

Produkty zaliczane do kwasowych (np. mięso, nabiał, potrawy mączne), zwłaszcza te, których całkowicie powinno się unikać (np. żywność przetworzona), nie dostarczają wystarczającej ilości wszystkich składników odżywczych, jeśli jednocześnie nie jemy dużo warzyw i owoców.
Żywność przetworzona może być także źródłem dużej ilości cukru, tłuszczów trans czy konserwantów. Taka dieta przy długotrwałym stosowaniu może negatywnie wpływać na organizm, powodując zaburzenia metabolizmu, czy zwiększając ryzyko chorób takich jak cukrzyca, która może prowadzić do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Podpowiedz coś

Dieta odkwaszająca w swoich zaleceniach jest bardzo podobna do wielu innych diet. Lepsze samopoczucie, które towarzyszy osobom stosującym tę dietę, może wynikać z dostarczania większej ilości składników odżywczych i eliminacji żywności przetworzonej. Dzięki temu dieta odkwaszająca może mieć więc pozytywny wpływ na organizm.

Dieta odkwaszająca zaleca spożywanie dużej ilości produktów z kategorii “zasadowych”, czyli warzyw, niektórych owoców, orzechów, oliwy z oliwek, zielonych i ziołowych herbat, które powinny stanowić ok. 80% posiłków oraz zmniejszenie spożywania produktów “kwasowych”, czyli pieczywa, większości produktów odzwierzęcych (mięsa, jaj, nabiału). Konieczne jest także całkowite wyeliminowanie żywności tłustej, alkoholu, produktów "śmieciowych" i przetworzonych, napojów słodzonych, gazowanych i kofeinowych.

Podpowiedz coś

Nie ma dowodów na to, że kwasowa żywność powoduje hiperamonemię (stężenie amoniaku w surowicy krwi ponad normę). Zaburzenie to - w przypadku gdy nie jest wrodzone - może być spowodowane wzmożoną pracą mięśni, lekami, infekcjami, kwasicą, chorobami metabolicznymi.

Podpowiedz coś

Mimo że pojawienie się drożdżaków w organizmie nieraz przypisuje się zbyt kwasowej diecie, to są one stałym i naturalnym elementem mikroflory większości ludzi. By stały się szkodliwe, potrzebne są sprzyjające warunki. Infekcja krwi grzybami Candida występuje rzadko.

Drożdże Candida albicans występują w naturalnej florze bakteryjnej 40-80% zdrowych osób, ale dopiero w wypadku osłabienia odporności czy uszkodzenia flory może nastąpić ich nadmierny wzrost, niekorzystny dla organizmu. Kandydozie (drożdżycy) mogą sprzyjać także niedobory witamin, urazy skóry, zaburzenia hormonalne, cukrzyca, ciąża, otyłość czy alkoholizm.
Drożdże odżywiają się węglowodanami, dlatego dieta bogata w cukry może sprzyjać ich wzrostowi. Przy leczeniu kandydozy zaleca się dietę ubogą w cukry, zwłaszcza cukry proste.
Infekcja krwi drożdżakami występuje głównie u grup o zwiększonym ryzyku: pacjentów oddziałów intensywnej terapii, pacjentów po operacji, z cewką, o osłabionym układzie odpornościowym, noworodków o niskiej wadze.

Podpowiedz coś

Zmiany pH mogą pojawić się w wyniku wielu chorób i zmian w organizmie, jednak jak dotąd żywność nie jest zaliczana do czynników ryzyka. Zaburzenia pH organizmu prowadzą do rozwoju kwasicy lub zasadowicy.

Kwasica często pojawia się w wyniku niewydolności nerek, które regulują wydalanie związków kwasowych z moczem. Może występować także w przypadku chorób płuc (zaburzone wydalanie dwutlenku węgla), cukrzycy, przy silnych zatruciach pokarmowych i przewlekłych biegunkach, zatruciu alkoholem, przedawkowaniu leków. Do objawów kwasicy należą przyspieszenie oddechu, arytmia, zaburzenia świadomości, elektrolitów i ciśnienia tętniczego. Leczenie kwasicy zależy od przyczyny zaburzeń.
Zasadowica może pojawić się w wyniku utraty soku żołądkowego (przy długotrwałych wymiotach, biegunce), w wyniku spożywania leków czy chorób hormonalnych. Do objawów należą m.in. osłabienie i skurcze.

Podpowiedz coś

Badanie pH moczu nie da nam dokładnej informacji o stanie zdrowia. Żywność może wpływać na pH moczu, jednak pH moczu nie obrazuje zmian w organizmie. Przykładowo, pH jest bardziej kwaśne u osób jedzących mięso w porównaniu do wegetarian.

PH moczu waha się w zależności od różnych czynników. Zbyt wysokie lub zbyt niskie pH moczu może świadczyć o chorobach (np. obojętny lub zasadowy odczyn może sugerować kamicę nerkową lub zakażenie dróg moczowych). Prawidłowe pH moczu wynosi pomiędzy 4,6-7. Samo pH nie jest jednak zazwyczaj najważniejsze, o rzeczywistych problemach zdrowotnych mówią informacje takie jak: obecność bakterii w moczu, krwinek, białka, poziom cukru, kreatyniny, ciał ketonowych itp.

Podpowiedz coś

By sprawdzić, czy w organizmie została zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa, przeprowadza się badanie zwane gazometrią, które mierzy pH krwi. Zazwyczaj wykonuje się je tylko w uzasadnionych przypadkach np. po operacjach mózgu lub serca, gdy u chorego podejrzewa się zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, gdy występują problemy z oddychaniem lub choroby metaboliczne itd.

Czy wiesz, że możesz mieć wpływ na zawartość tego artykułu?

Jesteśmy otwarci na nowe wskazówki i źródła. Będziemy na bieżąco uwzględniać Twoje podpowiedzi!

Nie teraz

Mózgi popierają podawane informacje źródłami - najczęściej badaniami i rzetelnymi artykułami naukowymi.

Informacje, do których dowiązane są źródła podkreślone są na żółto. Pełna lista źródeł znajduje się też na dole artykułu.

Pomóż nam udoskonalić artykuł dodając podpowiedzi do poszczególnych jego fragmentów.

Możesz śmiało wytykać nam błędy, wskazywać wartościowe źródła wiedzy i zadawać pytania!

Jak pomocny był dla Ciebie ten artykuł?

Czy jest coś, w czym moglibyśmy się poprawić?

Wyślij opinię Nie teraz

Dziękujemy za Twoją opinię!

Ocena: 4.15 (34 ocen)

Źródła, które przeanalizowały Mózgi (łącznie 24)

Zobacz wszystkie