Porządnie sprawdzamy każdy temat.

Edytorzy

Anuluj
Artykuł na podstawie 314 źródeł. Ulepszony 3 razy dzięki Waszym podpowiedziom.

Zbieramy dla Was wiedzę korzystając z rzetelnych źródeł i badań. Nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do wszystkich informacji, dlatego liczymy na Waszą pomoc.

Dzięki Waszym podpowiedziom artykuły Mózgów są ulepszane i aktualizowane, podobnie jak artykuły Wikipedii.

Najbardziej pomocne Mózgi

  • pomógł 51 razy
    cerris
  • pomógł 27 razy
    gorgiasz
  • pomógł 10 razy
    Rol
  • pomógł 10 razy
    Agnieszka
  • pomógł 3 razy
    anonimowy Mózg
  • pomógł 2 razy
    ToPP
  • pomógł 2 razy
    Michał Klu
  • pomógł 1 razy
    ama
  • pomógł 1 razy
    Jan Kowalski
  • +4

Pomagaj ulepszać artykuły dodając swoje podpowiedzi!

Czy kawa jest zdrowa?

ostatnio ulepszony 02 września 2016, 19.41

Pokaż zmiany
W skrócie
Podpowiedz coś

Spożywanie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne dla zdrowia. Kawa jest źródłem przeciwutleniaczy i magnezu. Spożycie kawy nie powoduje odwodnienia organizmu. Kofeina ma niewielkie działanie moczopędne, nie większe niż woda. Kawa tylko nieznacznie wpływa na poziom wapnia w organizmie. Spożycie kawy nie ma wpływu na zwiększenie ryzyka osteoporozy, wyjątkiem mogą być kobiety z niedostateczną podażą wapnia w diecie i w starszym wieku. Z drugiej strony warto pamiętać, że spożywanie kawy podczas posiłku zmniejsza absorpcję żelaza o 24-73%.

Kofeina zawarta w kawie poprawia koncentrację. Natomiast badania dają niejednoznaczne wyniki co do wpływu picia kawy na sen. Wypijanie co najmniej 2 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Wypicie kawy nie powoduje wzrostu ciśnienia u osób regularnie pijących kawę, a u osób sporadycznie pijących kawę tylko nieznacznie podnosi ciśnienie krwi lub nie podnosi go wcale. Picie kawy nie zwiększa ryzyka chorób układu krwionośnego, a według niektórych badań umiarkowane spożycie kawy może mieć profilaktyczne działanie. Dotyczy to migotania przedsionków, niewydolności serca, choroby wieńcowej. Ponadto spożycie kawy raczej nie powoduje wzrostu ryzyka nadciśnienia tętniczego. Natomiast spożycie dużych ilości kawy, szczególnie niefiltrowanej, może podnieść poziom cholesterolu.

Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie kofeiny do 200-300 mg dziennie, czyli ok. 1-2 filiżanek kawy dziennie.

W szczegółach
Podpowiedz coś

Korzyści płynące z picia kawy

Podpowiedz coś

Kawa jest źródłem przeciwutleniaczy. Filiżanka kawy zawiera 200-550 mg przeciwutleniaczy, dla porównania filiżanka herbaty 150-440 mg, a kieliszek czerwonego wina 150-400 mg.

Podpowiedz coś

Kawa jest źródłem magnezu w diecie. Filiżanka kawy pokrywa średnio ok. 5% zapotrzebowania na magnez.

Podpowiedz coś

Większe spożycie kawy prawdopodobnie wiąże się z mniejszym ryzykiem choroby Alzheimera.

Jedno z badań wskazuje, że spożycie 3-5 filiżanek kawy dziennie w średnim wieku zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o 65%. Metaanalizy również pokazują, że większe spożycie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera. Jakkolwiek potrzebne są dalsze badania, by to całkowicie potwierdzić.

Badania na myszach także potwierdzają dobroczynny wpływ kawy, a dokładnie zawartej w niej kofeiny, na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera.

Podpowiedz coś

Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy, a także zmniejsza ataki astmy.

Badanie przeprowadzone z udziałem 72 284 Włochów pokazało, że spożycie jednej filiżanki kawy na dobę zmniejszało ryzyko wystąpienia astmy do 0,95, dwóch filiżanek do 0,77, a trzech i więcej do 0,72. Ponadto spożycie kawy poprawia wyniki spirometrii, jej wpływ jest obserwowany po dwóch godzinach od wypicia kawy i kończy się po czterech godzinach.

Podpowiedz coś

Umiarkowane spożycie kawy może mieć profilaktyczne działanie w odniesieniu do niektórych chorób układu krwionośnego - migotania przedsionków, niewydolności serca i choroby wieńcowej.

Picie kawy nie zwiększa ryzyka migotania przedsionków, a małe ilości kawy mogą mieć nawet profilaktyczny efekt.

W przypadku kobiet w niektórych badaniach obserwuje się, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko niewydolności serca. Są również badania, które pokazują, że spożycie kawy nie ma związku z niewydolnością serca.

Metaanaliza 21 badań przeprowadzonych łącznie na 407 806 osobach pokazuje, że spożycie 1-2 filiżanki kawy dziennie może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Podpowiedz coś

Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Wyniki badań są niejednoznaczne co do minimalnej ilości kawy niezbędnej do zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2. Jedno ze źródeł podaje, że wystarczą dwie filiżanki kawy dzienne, inne, że co najmniej trzy, a jeszcze inne, że cztery. Niezależnie od wypijanej minimalnej liczby filiżanek kawy dziennie, czym większa ilość wypijanej kawy, tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2.

Jednocześnie trudno stwierdzić, czy profilaktyczny efekt kawy dotyczy również kawy bezkofeinowej, ponieważ wyniki badań są sprzeczne.

Podpowiedz coś

Kofeina zawarta w kawie poprawia koncentrację.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy przez osoby starsze może mieć pozytywny wpływ na ich funkcje poznawcze.

Badania dają niejednoznaczne wyniki odnośnie do wpływu spożycia kawy na funkcje poznawcze. Jedno z badań pokazuje, że kawa nie wpływa na funkcje poznawcze. Badanie przeprowadzone na starszych kobietach z zaburzeniami naczyniowymi pokazuje, że te, które piły kawę miały lepsze zdolności poznawcze niż te, które kawy nie piły. Są badania, które pokazują, że spożycie kawy ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, ale tylko w przypadku kobiet.  Z drugiej strony, w badaniu przeprowadzonym na 676 mężczyznach zaobserwowano, że ci, którzy pili kawę mieli mniejszy spadek funkcji poznawczych niż ci, którzy nie pili kawy. Jednocześnie najmniejszy spadek funkcji poznawczych zaobserwowano u mężczyzn pijących trzy filiżanki kawy dziennie.

Podpowiedz coś

Picie kawy zmniejsza ryzyko depresji.

Wyniki różnych badań pokazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko depresji. Natomiast nie ma jednoznacznych danych, ile należy pić kawy, by osiągnąć najlepsze efekty. W zależności od badania największą korzyć można osiągnąć pijąc 400 ml kawy na dzień, 2-3 filiżanki kawy na dzień lub jak największą ilość kawy, ponieważ każda kolejna filiżanka kawy zmniejsza ryzyko depresji o 8%.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych.

Podpowiedz coś

Obserwuje się, że czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko marskości wątroby, szczególnie wśród osób spożywających alkohol.

Podpowiedz coś

Kawa może zmniejszyć ryzyko raka endometrium (raka trzonu macicy).

Badania pokazują, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko raka endometrium. Badanie przeprowadzone z udziałem 67 470 kobiet pokazało, że spożycie 4 lub więcej filiżanek kawy na dzień zmniejsza ryzyko raka endometrium o 25%. Inne badanie pokazało, że kobiety pijące trzy filiżanki kawy na dzień miały mniejsze o 18% ryzyko raka endometrium w porównaniu do kobiet, które piły mniej niż filiżankę kawy na dzień, a te, które piły 4 filiżanki kawy na dzień miały ryzyko raka endometrium niższe o 18% w porównaniu do tych, które wcale nie piły kawy.

Zmniejszenie ryzyka raka endometrium obserwuje się szczególnie w przypadku kobiet otyłych. Badanie przeprowadzone w Norwegii na 97 926 kobietach pokazało, że mniejsze ryzyko raka endometrium mają szczególnie panie, które piły 8 lub więcej filiżanek kawy dziennie i miały BMI większe lub równe 25 kg/m2. Metaanaliza różnych badań, które były przeprowadzone łącznie na 1 534 039 kobietach także potwierdziła, że u kobiet z BMI większym lub równym 25 kg/m2 bardziej obserwuje się zmniejszenie ryzyka raka endometrium, przy czym już każda filiżanka kawy zmniejsza ryzyko raka endometrium. Podobną zależność zauważono w przypadku kobiet nie stosujących nigdy terapii hormonalnej.

Z drugiej strony pojedyncze badania wskazują, że nie ma związku między spożyciem kawy a rakiem endometrium lub ten związek jest mały.

Podpowiedz coś

Regularnie spożywanie kawy może zmniejszać ryzyko czerniaka, a także raka podstawnokomórkowego.

Regularne spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka czerniaka, ale nie dotyczy to kawy bezkofeinowej. Jedno z badań pokazuje, że z każdą wypijaną filiżanką kawy zmniejsza się ryzyko czerniaka o 3-4%. W badaniu przeprowadzonym na 66 484 kobietach po menopauzie zaobserwowano, że długotrwałe spożywanie kawy zmniejsza ryzyko czerniaka. Nie określono jednak niezbędnej ilości kawy, która miałaby efekt profilaktyczny. Również badanie przeprowadzone we Włoszech pokazało, że regularne spożywanie kawy - więcej niż jedna filiżanka kawy dziennie w porównaniu do mniej niż 7 filiżanek kawy w tygodniu - wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka czerniaka.

Badania pokazują, że czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko raka podstawnokomórkowego.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy może w jakimś stopniu wspomóc proces odchudzania.

Badanie na szczurach pokazuje, że kawa instant może wspomagać proces odchudzania, ale jednocześnie może pogorszyć profil cholesterolu we krwi.

Jedno z badań pokazuje, że osoby długotrwale spożywające kawę mogą nieznacznie mniej przybierać na wadze. Ponadto inne badanie wskazuje, że wypicie rano 2-4 filiżanek kawy przez osoby otyłe powoduje zmniejszenie liczby kalorii spożytych podczas obiadu.

Proces odchudzania mogą wspomóc ekstrakty z kawy. Ekstrakt z zielonej kawy może mieć pozytywny wpływ na proces odchudzania, ale by to potwierdzić potrzebne są dalsze badania. Natomiast spożycie mannooligosacharydów wyekstrahowanych z kawy może ułatwiać zrzucenie wagi w przypadku mężczyzn.

Podpowiedz coś

Kawa pobudza perystaltykę jelit. Kawa pobudza jelita podobnie jak spożycie posiłku, o 60% silniej niż woda i o 23% silniej niż kawa bezkofeinowa.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, ale brakuje zgodności co do niezbędnej liczby wypijanych filiżanek kawy. Jedne badanie wskazuje, że należy wypijać 3 lub więcej filiżanek kawy na dzień, inne, że 4 lub więcej filiżanek kawy. Jest również badanie, które wskazuje, że umiarkowane spożycie kawy w nieznacznym stopniu chroni przed udarem mózgu, podobnie spożywanie powyżej 7 filiżanek kawy dziennie. Znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu spożywanie tylko 3-4 filiżanek kawy dziennie.

Ponadto zaobserwowano, że wśród kobiet nie pijących kawy lub małe jej ilości wzrasta ryzyko udaru mózgu. W przypadku mężczyzn codzienne spożywanie kawy może zmniejszyć ilość mikrokrwawień w mózgu.

Natomiast znajdujący się w kawie kwas chlorogenowy może mieć korzystne działanie w przypadku udaru niedokrwiennego.

Podpowiedz coś

Kawa ma pozytywny wpływ na zęby - może chronić przed próchnicą, zmniejszać ilość kamienia oraz łagodzić zapalenie przyzębia.

U osób pijących kawę obserwuje się mniejszą ilość kamienia naddziąsłowego i poddziąsłowego w porównaniu do osób pijących wodę.

Kawa może chronić przed próchnicą, jeżeli jest spożywana bez dodatków (cukru, mleka).

Wypijanie co najmniej 1 filiżanki kawy dziennie zmniejsza częstość poważnego stanu zapalnego przyzębia w przypadku leczenia przyzębia. Natomiast nie widać różnicy między osobami pijącymi kawę regularnie, a nie pijącymi w odniesieniu do umiarkowanego zapalenia przyzębia.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko raka jamy ustnej.

Liczne badania pokazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko raka jamy ustnej. Badanie przeprowadzone przez American Cancer Society na 968 432 osobach wskazało, że spożycie powyżej 4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko raka jamy ustnej o 49% w porównaniu do osób nie pijących kawy lub pijących ją sporadycznie.

Jedno badanie przeprowadzone na grupie 389 624 osób wskazało, że może istnieć tylko słaba zależność między piciem kawy a zmniejszeniem ryzyka raka jamy ustnej.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko raka prostaty.

Większość badań pokazuje, że picie kawy zmniejsza ryzyko raka prostaty, a także jego złośliwej postaci. Przeanalizowanie różnych badań, w których uczestniczyło łącznie 455 123 osób pokazuje, że profilaktyczny efekt ma spożycie więcej niż 4-5 filiżanek kawy dziennie. W jednym z badań zaobserwowano, że spożycie kawy gotowanej w większym stopniu przyczyniało się do zmniejszenia ryzyka raka prostaty niż spożywanie kawy przyrządzanej na inne sposoby. Ponadto zauważono, że czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko raka prostaty.

Część badań wskazuje, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko tylko złośliwej lub śmiertelnej postaci raka prostaty, natomiast nie ma wpływu na ogólną zachorowalność na raka. Badanie przeprowadzone z udziałem 6017 mężczyzn pokazuje, że spożycie 3 lub więcej filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko złośliwej postaci raka prostaty o 55%. Z kolei badanie przeprowadzone z udziałem 47 911 mężczyzn pokazało, że znaczący efekt profilaktyczny przed śmiertelną postacią raka prostaty miało spożywanie 6 lub więcej filiżanek kawy dziennie.

Można znaleźć pojedyncze badania, które wskazują, że picie kawy nie ma wpływu na zachorowalność na raka prostaty (niezależnie od odmiany) lub ochronne działanie kawy jest minimalne.

Podpowiedz coś

Większość badań pokazuje, że kawa może chronić przed kamicą żółciową.

Badanie przeprowadzone z udziałem 80 898 kobiet pokazuje, że czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko kamicy żółciowej. Podobne wyniki dało badanie przeprowadzone na 46 008 mężczyznach, a także metaanaliza badań, w których łącznie brało udział 227 749 osób. Tylko jedno badanie nie potwierdza, by spożywanie kawy miało profilaktyczny wpływ przeciwko kamicy żółciowej.

Podpowiedz coś

Picie kawy prawdopodobnie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.

Wiele badań pokazuje, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Badanie przeprowadzone z udziałem 8004 mężczyzn pokazuje, że czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko choroby Parkinsona. Jedno badanie wskazuje, że picie kawy nie ma wpływu na częstość zachorowania na chorobę Parkinsona. Ponadto nie obserwuje się zmniejszenia ryzyka choroby Parkinsona w przypadku kobiet, które zażywają estrogeny po menopauzie.

Podpowiedz coś

Czego nie powoduje kawa, a o co jest często posądzana

Podpowiedz coś

Kawa u zdrowych osób tylko nieznacznie podnosi ciśnienie krwi. Wzrost ciśnienia krwi obserwuje się głównie u osób sporadycznie pijących kawę, natomiast u osób regularnie pijących kawę ciśnienie nie wzrasta.

Podpowiedz coś

Picie kawy nie zwiększa ryzyka chorób układu krwionośnego.

Picie kawy nie zwiększa ryzyka migotania przedsionków, a małe ilości kawy mogą mieć nawet profilaktyczny efekt.

Picie kawy nie zwiększa ryzyka niewydolności serca. Dodatkowo w niektórych badaniach obserwuje się, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza ryzyko niewydolności serca, chociaż jedno badanie wskazuje, że tylko w przypadku kobiet.

Spożycie kawy nie ma wpływu na ryzyko choroby wieńcowej. Ponadto pojedyncze badania pokazują, że umiarkowane spożycie kawy w długiej perspektywie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Spożycie kawy nie ma związku z nagłą śmiercią sercową wśród kobiet.

Umiarkowane spożycie kawy nie ma wpływu na arytmię serca.

Nie obserwuje się związku między piciem kawy a miażdżycą.

Podpowiedz coś

Picie dużych ilości kawy nie powoduje chronicznego bólu głowy, ale może powodować sporadyczny ból głowy.

Wśród osób spożywających bardzo duże ilości kawy obserwuje się rzadziej chroniczny ból głowy w porównaniu do osób spożywających małe ilości kawy. Natomiast duże spożycie kawy (kofeiny) jest związane ze wzrostem częstości sporadycznego bólu głowy (rzadziej niż 7 dni w miesiącu).

Kofeina w połączeniu z paracetamolem skutecznie leczy sporadyczny ból głowy. Natomiast kofeina w połączeniu z ergotaminą stosowana jest do leczenia migreny.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy nie powoduje odwodnienia organizmu. Kofeina zawarta w kawie ma niewielkie działanie moczopędne, podobne do wody.

Podpowiedz coś

Kawa nie ma negatywnego wpływu na skórę.

Niektórzy uważają, że kawa jest zła dla skóry, ponieważ ma właściwości odwadniające i wysusza skórę. W rzeczywistości kawa nie odwadnia organizmu.

Niektórzy uważają, że kawa ma negatywny wpływ na skórę, ponieważ zakwasza organizm. Nie jest to prawdą, ponieważ kawa w nieznacznym stopniu może wpływać na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Podpowiedz coś

Nadmierne picie kawy nie powoduje cellulitu.

Niektórzy uważają, że nadmierne picie kawy powoduje cellulit, ponieważ odwadnia organizm. Kawa nie odwadnia organizmu.

Podpowiedz coś

Kawa nie zakwasza organizmu.

Spożywane jedzenie w minimalnym stopniu ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Podpowiedz coś

Picie kawy nie ma związku ze stwardnieniem rozsianym w przypadku kobiet (nie znaleźliśmy badań dotyczących mężczyzn). Ponadto picie kawy nie ma związku ze stwardnieniem zanikowym bocznym lub wraz ze wzrostem spożywania kawy zmniejsza się jego ryzyko.

Podpowiedz coś

Kawa może zawierać ochratoksynę A, ale jej ilość jest bezpieczna dla zdrowia.

Podpowiedz coś

Raczej nie ma związku między piciem kawy a rakiem jelita grubego, rakiem piersi, rakiem trzustki i rakiem żołądka.

Większość badań pokazuje, że picie kawy nie ma związku z ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Są również badania, według których czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko raka jelita grubego. Zdaniem niektórych badaczy taką zależność obserwuje się tylko lub w szczególności w przypadku kobiet. Znaleźliśmy również jedno badanie, które mówi o tym, że czym większe spożycie kawy, tym większe ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn. Ponadto większe spożycie kawy wśród osób mających trzeci stopień raka jelita grubego może zmniejszać nawroty raka i ryzyko śmierci.

Znaczna część badań pokazuje, że picie kawy nie ma związku lub ten związek jest nieznaczący z ryzykiem zachorowania na raka piersi. Jedno badanie pokazuje, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko raka piersi. Duża część badań wskazuje na związek między piciem kawy a zmniejszeniem ryzyka raka piersi typu ER- i w przypadku kobiet po menopauzie. Nie obserwuje się takiej zależności w przypadku kawy bezkofeinowej. Z kolei badanie przeprowadzone na 1090 kobietach pokazuje, że w przypadku kobiet już chorujących na raka piersi picie kawy (2-4 filiżanek kawy dziennie lub 5 i więcej filiżanek kawy dziennie) może ograniczyć wzrost raka piersi. Z drugiej strony jedno badanie wskazuje, że spożycie 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie może zwiększać ryzyko raka piersi typu ER-PR- i nowotworów powyżej 2 cm.

Większość badań pokazuje, że picie kawy nie ma związku z ryzykiem zachorowania na raka trzustki. Jedno badanie wskazuje, że czym większe spożycie kawy, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Większość badań pokazuje, że spożycie kawy nie ma związku z ryzykiem zachorowania na raka żołądka. Jedno badanie wskazuje, że regularne picie kawy może zmniejszać ryzyko raka żołądka w populacjach wysokiego ryzyka, szczególnie wśród kobiet. Z drugiej strony, pojedyncze badania wskazują, że picie kawy może być czynnikiem ryzyka raka żołądka, szczególnie, gdy spożywa się powyżej 6,5 filiżanek kawy dziennie.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy raczej nie powoduje wzrostu ryzyka nadciśnienia tętniczego. Jakkolwiek są badania, które pokazują, że spożycie 1-3 filiżanek kawy dziennie może powodować nieznaczny wzrost ryzyka nadciśnienia tętniczego.

Podpowiedz coś

Badania pokazują, że spożycie kawy nie ma wpływu na zwiększenie ryzyka osteoporozy. Z drugiej strony wiele badań wskazuje, że spożywanie dużych ilości kawy może nieznacznie zwiększyć ryzyko osteoporozy i złamań, ale dotyczy to głównie starszych kobiet i tych z niedostateczną podażą wapnia w diecie.

Podpowiedz coś

Trudno jednoznacznie stwierdzić, jak jest

Podpowiedz coś

Trudno jednoznacznie określić związek między piciem kawy a chorobą wrzodową.

Badanie przeprowadzone na 9 517 dorosłych pokazuje, że picie kawy nie ma związku z chorobą wrzodową. Z drugiej strony badanie z udziałem 447 osób wskazuje, że kawa może aktywować bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje infekcję. H. pylori jest głównym czynnikiem wywołującym chorobę wrzodową. Ponadto jedno badanie pokazuje, że picie kawy może zaostrzyć objawy choroby wrzodowej.

Podpowiedz coś

Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że kofeina może łagodzić reakcje alergiczne, ale nie można tego przekładać na ludzi.

Podpowiedz coś

Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy picie kawy ma związek z rakiem krtani i rakiem pęcherza.

Trudno stwierdzić, czy picie kawy ma związek z ryzykiem raka krtani. Jedno badanie wskazuje, że takiego związku nie ma, a jedno, że picie kawy może wiązać się ze wzrostem ryzyka raka krtani. Niezbędne są dalsze badania, by móc rozstrzygnąć tę kwestię.

Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy picie kawy ma związek z ryzykiem zachorowania na raka pęcherza, ponieważ badania dają bardzo sprzeczne wyniki. Część badań wskazuje, że nie ma związku między piciem kawy a zachorowalnością na raka pęcherza lub ten związek jest mały. Kilka badań wskazuje, że picie kawy zwiększa ryzyko raka pęcherza szczególnie w przypadku mężczyzn i osób niepalących. Można spotkać również stwierdzenie, że kobiety pijące kawę mają mniejsze ryzyko raka pęcherza.

Podpowiedz coś

Trudno jednoznacznie stwierdzić, jaki jest wpływ picia kawy na sen.

Niektóre badania pokazują, że picie kawy (nawet do 7 filiżanek na dzień) nie ma wpływu na długość snu i jakość snu. Są jednak również badania, które pokazują, że ograniczenie spożycia kawy, szczególnie w godzinach wieczornych, powoduje polepszenie jakości snu.

Podpowiedz coś

Trudno jednoznacznie stwierdzić czy kawa potęguje negatywne działanie stresu.

Badania dają sprzeczne wyniki zarówno w przypadku osób regularnie pijących kawę, jak i sporadycznie pijących kawę. Jedne badania pokazują, że kawa zwiększa odpowiedź na stres, a inne, że nie ma wpływu na odpowiedź organizmu (np. wzrost ciśnienia) podczas stresu.

Badanie przeprowadzone na 85 mężczyznach pokazuje, że regularne spożycie kawy wiąże się ze zwiększeniem zapalenia naczyń w odpowiedzi na stres. Z kolei badanie przeprowadzone na 64 osobach wskazuje, że osoby nie pijące kawy mają mniejszy puls w odpowiedzi na stres w porównaniu z osobami pijącymi kawę. Natomiast inne badanie wskazuje, że u osób sporadycznie pijących kawę, wypicie kawy podczas stresu zwiększa ciśnienie skurczowe, a u osób regularnie spożywających kawę takiej zależności nie obserwuje się.

Ponadto badanie na szczurach pokazuje, że podanie im kawy zmniejsza długość trwania odpowiedzi organizmu na stres.

Podpowiedz coś

Trudno jest jednoznacznie stwierdzić jaki jest związek między piciem kawy a chorobami oczu.

Badanie przeprowadzone na 79 120 kobietach i 42 052 mężczyznach pokazuje, że spożycie kawy nie zwiększa ryzyka jaskry pierwotnej otwartego kąta. Natomiast badanie przeprowadzone na 78 977 kobietach i 41 202 mężczyznach wskazuje, że wypijanie powyżej 3 filiżanek kawy dziennie zwiększa ryzyko jaskry w zespole rzekomego złuszczenia.

Ponadto osoby z jaskrą z otwartym kątem regularnie pijące kawę mają wyższe ciśnienie wewnątrzgałkowe niż te nie pijące kawy. Jednak inne badanie pokazuje, że wprawdzie wypicie jednej filiżanki kawy powoduje wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego i ocznego ciśnienia perfuzji u osób z jaskrą pierwotną otwartego kąta lub zagrożonych tą chorobą, ale nie jest to wzrost istotny z punktu widzenia medycznego.

Osoby z jaskrą i z nadciśnieniem ocznym nie powinny spożywać więcej niż 180 mg kofeiny na dzień. Co więcej, nie ma znaczącej różnicy między piciem kawy a herbaty w odniesieniu do zmiany ciśnienia wewnątrzgałkowego.

Badanie przeprowadzone na 3435 osobach pokazało, że spożywanie kawy nie ma wpływu na wcześniejsze zwyrodnienie plamki.

Badanie na myszach pokazuje, że spożycie kawy może zapobiec zwyrodnieniu siatkówki.

Podpowiedz coś

Można znaleźć opinie, że osoby mające trądzik powinny zrezygnować z picia kawy. Jednak nie znaleźliśmy żadnych badań, które by to potwierdzały lub zaprzeczały temu.

Podpowiedz coś

Zagrożenia związane z piciem kawy

Podpowiedz coś

U osób nadwrażliwych kawa może powodować reakcje pseudoalergiczne, ale zdarza się to bardzo rzadko.

Podpowiedz coś

Kofeina zawarta w kawie może nasilać działanie niektórych leków, a także zwiększać ryzyko skutków ubocznych.

Podpowiedz coś

Duże spożycie kawy wiąże się ze wzrostem sporadycznego bólu głowy (rzadziej niż 7 dni w miesiącu).

Podpowiedz coś

Wraz z większym spożyciem kawy może wzrastać ryzyko zachorowania na raka płuc. Jednak jak podkreślają niektórzy badacze wyniki badań mogą być w jakimś stopniu zakłócone, ponieważ część badanych osób mogła być palaczami.

Podpowiedz coś

Nadmierne spożycie kawy może mieć negatywny wpływ na płodność.

Badanie przeprowadzone na 2554 Duńczykach pokazało, że umiarkowane spożycie kofeiny lub coli nie ma wpływu na męskie nasienie, a nadmierne spożycie (powyżej 800 mg) ma negatywny wpływ na jakość nasienia. Inne badanie pokazuje, że być może mężczyźni, których mamy w ciąży piły dużo kawy mają mniejszą objętość nasienia. Nie widać związku między piciem kawy przez dorosłych mężczyzn a jakością ich nasienia.

Badania przeprowadzone z udziałem kobiet pokazują, że ograniczenie spożycia kofeiny może zwiększać płodność, szczególnie w przypadku kobiet niepalących.

Podpowiedz coś

Spożywanie kawy podczas posiłku zmniejsza absorpcję żelaza o 24-73%.

Podpowiedz coś

Spożycie kawy zwiększa wydzielanie magnezu (ale jednocześnie filiżanka kawy dostarcza 5% dziennego zapotrzebowania na magnez) oraz nieznacznie wpływa na poziom wapnia w organizmie.

Podpowiedz coś

Nadmierne spożycie napojów zawierających kofeinę (w tym kawę) może nasilać objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Podpowiedz coś

Kawa, szczególnie niefiltrowana, może podnieść poziom cholesterolu.

Kawa zawiera diterpeny - kafestol i kahewol - które podnoszą poziom cholesterolu. Zawartość tych substancji w kawie zależy od sposobu przygotowywania tego napoju. Badania pokazują, że najwięcej jest ich w kawie gotowanej i niefiltrowanej, na tyle dużo, że mogą podnieść poziom cholesterolu. Spożywanie od 4 do 6 filiżanek gotowanej kawy dziennie podnosi poziom cholesterolu o 0,48 mmol/l, a 8 filiżanek gotowanej kawy na dzień podnosi poziom cholesterolu o 0,89 mmol/l

W przypadku kawy filtrowanej filtr zatrzymuje znaczną część substancji powodujących podniesienie poziomu cholesterolu. Badania pokazują, że picie umiarkowanych ilości kawy filtrowanej powoduje tylko nieznaczny wzrost poziomu cholesterolu. Natomiast wypijanie dużych ilości kawy może powodować znaczący wzrost cholesterolu. U uczestników badania, którzy wypijali 720 ml kawy dziennie przez okres 8 tygodni w porównaniu z osobami nie pijącymi kawy zaobserwowano wzrost poziomu cholesterolu całkowitego o 0,25 mmol/l, cholesterolu LDL o 0,15 mmol/l i cholesterolu HDL o 0,09 mmol/l. Inne badanie pokazuje, że spożycie dziennie 600 ml (ok. 4 filiżanki) kawy filtrowanej przez okres 4 tygodni powoduje wzrost cholesterolu o 0.15-0.25 mmol/l. U osób, które zaprzestały picia kawy obserwuje się spadek poziomu cholesterolu.

Czy wiesz, że możesz mieć wpływ na zawartość tego artykułu?

Jesteśmy otwarci na nowe wskazówki i źródła. Będziemy na bieżąco uwzględniać Twoje podpowiedzi!

Nie teraz

Mózgi popierają podawane informacje źródłami - najczęściej badaniami i rzetelnymi artykułami naukowymi.

Informacje, do których dowiązane są źródła podkreślone są na żółto. Pełna lista źródeł znajduje się też na dole artykułu.

Pomóż nam udoskonalić artykuł dodając podpowiedzi do poszczególnych jego fragmentów.

Możesz śmiało wytykać nam błędy, wskazywać wartościowe źródła wiedzy i zadawać pytania!

Jak pomocny był dla Ciebie ten artykuł?

Czy jest coś, w czym moglibyśmy się poprawić?

Wyślij opinię Nie teraz

Dziękujemy za Twoją opinię!

Źródła, które przeanalizowały Mózgi (łącznie 314)

Zobacz wszystkie