Porządnie sprawdzamy każdy temat.

Edytorzy

Anuluj
Artykuł na podstawie 11 źródeł. Ulepszony 10 razy dzięki Waszym podpowiedziom.

Zbieramy dla Was wiedzę korzystając z rzetelnych źródeł i badań. Nie zawsze jesteśmy w stanie dotrzeć do wszystkich informacji, dlatego liczymy na Waszą pomoc.

Dzięki Waszym podpowiedziom artykuły Mózgów są ulepszane i aktualizowane, podobnie jak artykuły Wikipedii.

Najbardziej pomocne Mózgi

  • pomógł 63 razy
    cerris
  • pomógł 32 razy
    gorgiasz
  • pomógł 11 razy
    Agnieszka
  • pomógł 10 razy
    Rol
  • pomógł 3 razy
    anonimowy Mózg
  • pomógł 2 razy
    ToPP
  • pomógł 2 razy
    Michał Klu
  • pomógł 1 razy
    ama
  • pomógł 1 razy
    Jan Kowalski
  • +4

Pomagaj ulepszać artykuły dodając swoje podpowiedzi!

Czy można pić herbatę z cytryną?

ostatnio ulepszony 12 kwietnia 2017, 11.55

Pokaż zmiany
W skrócie
dyskusje

Herbata z cytryną jest bezpieczna, o ile cytrynę (lub sok czy koncentrat) dodajemy do naparu po usunięciu z niego liści (fusów). Temperatura herbaty nie ma w tym wypadku znaczenia.

Żeby zachować zawartą w soku z cytryny witaminę C, odczekaj aż herbata trochę ostygnie, ponieważ wit. C ulega rozkładowi w wysokiej temperaturze.

Nie należy pić bardzo gorącej herbaty, ponieważ zwiększa to ryzyko powstania raka przełyku.

Jeśli jesteś w grupie obarczonej ryzykiem niedoboru żelaza (m. in.: wegetarianie, krwiodawcy, kobiety w ciąży)  to picie herbaty z cytryną częściowo niweluje negatywny wpływ herbaty na wchłanianie żelaza z jedzenia.

W szczegółach
dyskusje

W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium) który podejrzewa się o bycie czynnikiem powodującym chorobę Alzheimera. Glin nie jest natomiast rakotwórczy.
Glin zawarty w liściach herbaty przechodzi do naparu jedynie w niewielkim stopniu (kilka procent).Dodanie do herbaty kwasu cytrynowego (w dowolnej postaci) powoduje, że glin zawarty w liściach przechodzi do naparu w większym stopniu, oraz występuje w nim postaci lepiej przyswajalnej (jako cytrynian glinu).
Jeśli jednak będziemy dodawać cytrynę po zakończeniu parzenia i wyjęciu liści z niaczynia to aluminum pozostanie w fusach.

Temperatura herbaty do której dodajemy cytrynę nie ma w tym przypadku znaczenia, istotna jest jedynie obecność lub brak, liści.

Z dokumentu EFSA na temat bezpieczeństwa spożywania glinu, wynika, że o ile odkryto, że cytrynian zwiększa wchłanianie aluminium, to sam mechanizm wchłaniania glinu w układzie pokarmowym nie jest w pełni poznany i jest skomplikowany bardziej niż na zasadzie "bez cytryny się nie wchłania, z cytryną wchłania się cały". 

Zawartokść glinu w naparze z herbaty (bez cytryny) to około 0,5 mg/L, nawet zakładając pełne wchłanianie tej ilości po dodaniu cytryny jest to ilość nieznacznie wpływająca na dzienne spożycie glinu. Poniżej przestawiam tabelę zawierającą średnią zawartość glinu w pożywieniu, pochodzącą ze wspomnianego dokumentu EFSA.

Podpowiedz coś

Nie ma badań, które wskazywałyby, że jakiekolwiek związki zawarte w herbacie (lub powstające po dodaniu cytryny) są rakotwórcze. Wręcz przeciwnie, badania in vitro sugerują, że herbata może być pomocna w profilaktyce raka (aczkolwiej brak jednoznacznych wyników).

dyskusje

Sok z cytryny częściowo niweluje negatywny wpływ herbaty na wchłanianie żelaza. Sama kwestia zmniejszania wchłaniania żelaza może stanowić problem jedynie dla specyficznych grup ludzi (wegetarian, krwiodawców, kobiet w ciąży i dzieci)

Zawarte w herbacie taniny powodują zmniejszone wchłanianie żelaza zawartego w pożywieniu. Aby uniknąć tego efektu zaleca się picie herbaty pomiędzy posiłkami (przynajmniej godzinę po jedzeniu). Poleca się też suplementację witaminą C, oraż spożywanie bogatych w żelazo mięs, drobiu i ryb.

Podpowiedz coś

Jeśli zależy Ci nie tylko na smaku herbaty z cytryną, ale też na zawartej w soku cytrynowym witaminie C, to dodawaj cytrynę do lekko ostudzonej herbaty. 
Witamina C ulega w temperaturach rzędu 70-90 st. C rozpadowi. Im wyższa temperatura tym szybszy rozpad. Dlatego najlepiej dodać cytryne bezpośrednio przed wypiciem. Dodanie cytryny do herbaty w temperaturze 50-70 st. C pozwala zachować połowę dodanej witaminy C.

Podpowiedz coś

Picie goracej (powyżej 65 st. C) herbaty znacząco zwiększa ryzyko raka gardła. Badania przeprowadzone w Iranie wykazały, że osoby pijące gorącą herbatę są obarczone kilkukrotnie większym ryzykiem niż osoby pijące herbatę ostudzoną (poniżej 60 st. C)

Czy wiesz, że możesz mieć wpływ na zawartość tego artykułu?

Jesteśmy otwarci na nowe wskazówki i źródła. Będziemy na bieżąco uwzględniać Twoje podpowiedzi!

Nie teraz

Mózgi popierają podawane informacje źródłami - najczęściej badaniami i rzetelnymi artykułami naukowymi.

Informacje, do których dowiązane są źródła podkreślone są na żółto. Pełna lista źródeł znajduje się też na dole artykułu.

Pomóż nam udoskonalić artykuł dodając podpowiedzi do poszczególnych jego fragmentów.

Możesz śmiało wytykać nam błędy, wskazywać wartościowe źródła wiedzy i zadawać pytania!

Jak pomocny był dla Ciebie ten artykuł?

Czy jest coś, w czym moglibyśmy się poprawić?

Wyślij opinię Nie teraz

Dziękujemy za Twoją opinię!

Ocena: 4.39 (31 ocen)

Źródła, które przeanalizowały Mózgi (łącznie 11)

Zobacz wszystkie